Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Efter tio år med Inpå livet – fler tabubelagda ämnen kvar att skildra

Med tårtor, bildspel och minnen firades 10-åringen Inpå livet på Sydsvenskans redaktion under måndagen. Vi lät Inpå livet-redaktör Maria Werner berätta om hur allt började och om vilka ämnen som skapat högst diskussionsvågor.

Redaktionschef Marcus Ekdahl uppvaktade med blommor när Inpå livets Maria Werner bjöd på födelsedagsfika.
Hur gick det till när Inpå livet skapades?
– Vi tyckte att det då saknades artiklar i tidningen om nära frågor i människors liv och vardag. Om relationer, familjeliv, sex, livsstil, åldrande, psykologi, tro och mycket annat. Sådant som berör oss alla, men kanske inte hamnar i nyheterna så ofta.
Efter tio år och artiklar i tusental, finns det fortfarande delar av det mellanmänskliga livet som du längtar efter att få belysa?
– Jag tycker att allt som är lite tabubelagt är spännande. Det finns ju otroligt mycket människor gör eller tänker på i vardagen men aldrig pratar om med sina anhöriga, vänner eller arbetskamrater. Ta bara det här med nätporr, jag skulle gärna skriva mer om hur det påverkar ungas syn på sex och parrelationer. I ett samhälle där allt fler blir hundra år finns också många nya spännande aspekter på åldrandet som behöver belysas.
Inpå livet blir ju också en radar för vad som engagerar människor just nu. Vad skrev vi om för tio år sedan som känns helt passé nu?
– Då skrev vi en hel del om hur människor använde relativt nya digitala kanaler på olika sätt i sitt vardagsliv. För att knyta sexuella kontakter eller uttrycka sorg till exempel. Det gör vi fortfarande, men de nätrelaterade trenderna och problemen har naturligtvis ändrat karaktär. Och vi behöver inte längre förklara vad en blogg är! Men många allmänmänskliga ämnen som hur vi hittar kärlek, hanterar döden eller uppfostrar våra barn engagerar lika mycket nu som då.
Vilka ämnen har fått läsarna att gå igång som allra mest under åren?
– När vi skrev om swingers för nio år sedan blev det närmast läsarstorm. Kommentarerna vällde in, många var oerhört negativa och tyckte inte att detta passade i en morgontidning medan andra tyckte det var intressant och gärna ville läsa mer om människors sexuella vanor. Annars har reportage om människor som varit utsatta på olika sätt, på grund av sjukdom, fattigdom eller övergrepp och kränkningar engagerat mycket. Jämställdhet är ett ämne som också brukar skapa debatt.
Har det någon gång blivit tvärt om - att du tror att nu jäklar, och så uteblir reaktionerna?
– Ja, fast jag har kanske oftare förvånats över att ämnen som jag trodde var lite smalare har väckt enormt intresse. En procent av befolkningen uppskattas ha en narcissistisk personlighetsstörning, men när vi skrev om detta hörde otroligt många av sig och berättade hur de drabbats av personer i sin omgivning med just dessa drag. Inte minst i arbetslivet. Därför följde vi genast upp det ämnet.
Läs mer: Tio år av livsöden har berört och engagerat
Läs alla artiklar om: Inpå livet 10 år
Gå till toppen