Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Hemlösheten i Malmö slår nytt rekord: Över tusen barn saknar hem

Hemlösheten i Malmö har aldrig varit så hög som nu. Just nu lever 1 070 barn och 1 752 vuxna i Malmö utan hem. En och en halv procent av Malmös barn är hemlösa. ”Det är oacceptabelt”, säger kommunalrådet Sedat Arif (S).

På det här vandrarhemmet, i Finja utanför Hässleholm, placeras hemlösa Malmöfamiljer.Bild: Hussein El-alawi
Kostnaderna för Malmö stads hemlöshet skenar. Bara i år har kommunen tvingats köpa akuta sovplatser åt hemlösa på hotell och vandrarhem för 471 000 kronor varje dag – under årets första nio månader.
Läs mer: Bostadskrisen: Malmö köper akuta sovplatser för nästan en halv miljon – om dagen
I oktober varje år kartlägger Malmö stad hemlösheten i kommunen. Förra året ökade antalet hemlösa med mer än 30 procent. 1 740 vuxna och 887 barn saknade då en fast bostad. Totalt var 2 627 personer hemlösa i Malmö i oktober förra året.
På måndagen presenterades 2017 års hemlöshetsräkning. På ett år har hemlösheten ökat med sju procent. Kommunens räkning gjordes den 2 oktober i år, när det fanns 2 822 hemlösa människor i Malmö.
Bland vuxna har hemlösheten det senaste året ökat med tolv personer, till 1 752. Av dessa är 23 personer uteliggare.
Den stora ökningen står hemlösa barn för. Barnen utan hem har det senaste året ökat med 21 procent. Den 2 oktober, den dag räkningen genomfördes, hade Malmö 1 070 hemlösa barn. Det motsvarar 1,5 procent av alla Malmös barn. 2007, alltså för tio år sedan, var 0,2 procent av Malmöbarnen hemlösa.
Kommunalråden Andreas Schönström (S) och Sedat Arif (S) presenterar hemlöshetsräkningen. Aldrig tidigare har så många personer i Malmö saknat ett hem.Bild: Olof Westerberg
Den sociala hemlösheten, alltså hemlöshet bland till exempel missbrukare, är i stort sett konstant. Ökningen i Malmö förklaras av strukturell hemlöshet, familjer och personer som inte av egen kraft lyckas skaffa ett hyreskontrakt och som inte har råd att köpa en bostad.
Som hemlösa räknas personer som inte har löst boendefrågan alls, eller bara på mycket kort sikt. I räkningen ingår inte exempelvis trångbodda, inneboende, människor med andrahandskontrakt eller EU-migranter.
Trots att hemlösheten ökar, för vuxna och ännu mer för barn, är det i det kommunens räkning 22 hushåll färre som är hemlösa i år än i fjol.
– Det är positivt. Men vi har fortfarande en väldigt hög hemlöshet. Det som oroar mig mest är att antalet barn i hemlöshet ökar. Det är oacceptabelt, säger kommunalrådet Sedat Arif (S) med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst.
Förra veckan kunde Sydsvenskan berätta att kommunen tvingats placera en hemlös familj med skolbarn på ett slitet vandrarhem utanför Hässleholm – barnens pendlingstid till skolan är fyra timmar per dag.
Läs mer: Malmö stad placerar bostadslösa skolbarn på vandrarhem – utanför Hässleholm
– Det är i längden inte hållbart att vi har barnfamiljer så långt bort från Malmö. Vi vill få bort barnfamiljer från anläggningar som Finja utanför Hässleholm och Arlöv Park Hotell, säger Sedat Arif.
Förutom dyra hotell- och vandrarhemslösningar tvingas Malmö stad köpa in tillfälliga modulbostäder åt hemlösa. En första stor modulpark, på Mobilias parkering, kostar 33,8 miljoner kronor.
Läs mer: Fuktskador stoppar Malmös miljonsatsning mot hemlöshet
Men husen är fuktskadade – och de 102 lägenheterna omöjliga att flytta in i, berättade Sydsvenskan för några veckor sedan.
Vattenskadade modulhus på Mobilias parkering.Bild: Peter Frennesson
När hemlöshetssiffrorna presenterades på måndagen, avslöjade ansvariga politiker att ytterligare två modulanläggningar med vardera 50 lägenheter planeras. Var modulerna ska ställas är ännu oklart.
Sedan tidigare finns bygglov för nya modulbyggen vid Rosengårds centrum, på Mosippan och på en parkering vid Danska vägen.
Läs mer: Tre områden i Malmö får bygglov för modulhus
– Moduler är egentligen inte vad vi hade önskat. Men vi måste jobba oss bort från hotell och vandrarhem till familjer. De ska ha en möjlighet att käka middag och göra läxor tillsammans, säger Sedat Arif.
Inför nästa år planerar Malmö stad en bostadsrådgivning till hemlösa. För att avlasta socialsekreterare planeras en digital bokningscentral, där moduler, hotell, vandrarhem och andra boendeformer ska kunna bokas med ett klick.
Kommunalrådet Sedat Arif vägrar acceptera en lösning som den i Staffanstorp, där nyanlända har flyttat in i husvagnar.
– Till slut söker sig personerna till Malmö. Det går inte att Malmö tar allt ansvar, säger Sedat Arif.
Läs mer: Här blir husvagnar hem åt Staffanstorps flyktingar
I somras presenterade Malmö stad ett ”unikt pilotprojekt” i Limhamn. Där ska en gammal nöjeslokal rivas och byggas om till 133 lägenheter till hemlösa. Fastighetsägaren har skrivit ett 20-årigt hyresavtal, värt 340 miljoner kronor, med Malmö stad. Fastighetsbolaget ägs av ett holdingbolag på Cypern.
Läs mer: Malmös hemlöshetsmiljoner kan skeppas till Cypern
Det ännu inte byggda boendet ska dock först prövas i domstol. Den avgörande frågan: borde det ”unika pilotprojektet” ha upphandlats och konkurrensutsatts?
Läs mer: Malmös största hemlöshetsboende kan vara olagligt – nu ska det prövas i domstol
Fakta

Hemlösheten i siffror

2017: 1 752 vuxna, 1 070 barn.

2016: 1 740 vuxna, 887 barn.

2015: 1 333 vuxna, 675 barn.

2014: 1 142 vuxna, 465 barn.

2013: 973 vuxna, 329 barn.

2012: 997 vuxna, 257 barn.

2011: 1 039 vuxna, 240 barn.

2010: 900 vuxna, 196 barn.

2009: 863 vuxna, 161 barn.

Källa: Malmö stads årliga hemlöshetsräkning, som genomförs i början av oktober varje år.

Malmö stad använder följande definition för hemlöshet:

”Som hemlös räknas person som saknar egen eller förhyrd bostad och som inte bor i något stadigvarande inneboendeförhållande eller andrahandsboende samt är hänvisad till tillfälliga boendealternativ eller är uteliggare.”

Gå till toppen