Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Hovrätten slår fast fängelsestraffen i bagerihärvan

Hovrätten ser ingen anledning att sänka straffen för de inblandade i den så kallade bagerihärvan. Huvudmannen döms därmed till fängelse i totalt fyra och ett halvt år och åtta års näringsförbud. Han var också huvudperson i HD:s granskning av Knut Jöns-konkursen i Båstad för tre år sedan.

Båstadskonditoriet Knut Jöns blev under 2014 indraget i en bagerihärva med många förgreningar. (Arkivbild).Bild: Sonny Thoresen
Det har gått tre år sedan HD avslöjade hur det gick till när det anrika konditoriet Knut Jöns i Båstad gick i konkurs. Vår granskning visade hur två huvudmän utan någon koppling till Båstad, Fikri Güner och Lennart Lundh, tog över företaget och drev det i botten. Efter sig lämnade de strandsatta anställda och miljonskulder.
Fikri Güner uppträdde under annat namn, eftersom han tidigare dömts för grovt ekobrott och på grund av näringsförbud inte fick företräda något företag.
Vår granskning – som fick namnet bagerihärvan – visade också hur spåren ledde vidare till andra bagerier och kaféer i Västsverige. Även där dök framförallt Fikri Güner upp i kulisserna.
Det skulle visa sig att flera av företagen där han varit inblandad i själva verket varit verktyg för en avancerad brottsplan som gick ut på att lura av leasingbolag pengar med hjälp av bland annat osanna fakturor.
I februari 2016 väcktes åtal mot Fikri Güner och ytterligare fem personer, för bland annat flera fall av grovt bedrägeri och penningtvättsbrott. Knut Jöns ingick inte i åtalet och därmed inte i domen, men det gjorde däremot flera av de företag i Västsverige som HD:s granskning kunde knyta till härvan.
Läs mer: Säkerhetsföretags utredning bakom att bagerihärvan nystades upp
Tingsrättens dom blev tre års fängelse plus förverkad frigivning från ett tidigare fängelsestraff, det vill säga totalt fyra och ett halvt års fängelse för Fikri Güner. Han fick också åtta års näringsförbud. En kompanjon dömdes till fängelse i två år och nio månader, medan två fick lägre straff som inte innefattade fängelse och två friades.
Domen överklagades av alla fyra dömda samt åklagaren. Fikri Güner hävdade att han aldrig företrätt de här företagen utan bara agerat åt andra. Dessutom var straffet alldeles för högt, menade hans advokat.
Det tyckte inte hovrätten, som för några dagar sedan fastställde tingsrättens dom med endast några marginella justeringar.
Enligt hovrätten står det klart att Fikri Güner - trots att han inte suttit i någon styrelse - varit faktisk företrädare för ett antal bolag som använts i bedrägerierna. Hovrätten skriver att han "på grund av sin maktposition i realiteten utövat ett bestämmande inflytande".
Hovrätten tar också upp systematiken i brottsligheten, något som gör att bedrägerierna betraktas som grova.
Lennart Lundh, som var den andra huvudpersonen i Knut Jöns-historien, har förekommit i utredningen av bagerihärvan men har inte varit åtalad. I hovrättsförhandlingen berättade han att han hade planer på att bygga upp en koncern inom bageri- och kaféverksamhet i södra Sverige och därför anställde Fikri Güner. Denne skulle hitta fler företag som Lennart Lundh kunde köpa.
Konditoriet Knut Jöns i Båstad togs senare över av en lokal aktör, men nya problem uppstod. I mars 2016 gick det bolaget i konkurs och i somras dömdes företrädaren till att betala skatteskulder på strax över en miljon kronor. Trots att det fanns pengar hade skatten inte betalats, slog förvaltningsrätten fast.
Men konditoriet fick ett nytt liv än en gång. För drygt ett år sedan tog Bageriet Sjöstrand och Erics över.
Gå till toppen