Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tareq Taylor kammade hem vinsten i ”Kockarnas kamp”

Efter att ha dominerat tävlingen hela säsongen kammade Malmökocken Tareq Taylor slutligen hem vinsten i ”Kockarnas kamp”.
– Det känns helt fantastiskt, det är en uppfyllande känsla av glädje och stolthet, säger han till Dygnet Runt.

Tareq Taylor.Bild: Andreas Lundberg/TV4
Framgången för Tareq Taylor i TV4-programmet ”Kockarnas kamp” har varit ett faktum. Han har kammat hem vinst efter vinst och i måndagens finalprogram stod han som slutgiltig segrare efter en matlagningsduell mot Göteborgskocken Richard Waje.
– Det var ett kvitto jag behövde. Jag vet att många har haft bilden av att jag är den här farbrorn på tv som klampar omkring i trädgården och lagar lite mat då och då. Många yngre vet inte att jag är kock med 30 års erfarenhet av branschen, säger han.
Det var en medaljtung Tareq Taylor som gick in i finalen av ”Kockarnas kamp”. Under säsongens gång har han kammat hem vinst efter vinst i deltävlingarna. Redan från början hade Taylor ett tydligt försprång i finalprogrammet: han hade tio medaljer på bröstet – konkurrenten Richard Waje inte en enda.
Hur kommer det sig att du lyckades vinna så många deltävlingar?
– Jag är väl den typen av person: när jag gör något så gör jag det helhjärtat. Varje moment har varit precis lika viktigt för mig, jag har aldrig tänkt att ”Nu har jag så här många medaljer på bröstet – nu kan jag vara säker”. Jag har gått in i allt med 100 procent. Sedan har jag ju också jobbat mer än 30 år i branschen – jag har gjort det mesta.
Måndagens finalprogram inleddes med ett skaldjursrace, något som stod till fiskkocken Richard Wajes fördel. I tävlingen skulle de två finalisterna skala 20 havskräftor, ta fram 12 piggvarfiléer och öppna 20 ostron vardera. Tre viktiga medaljer stod på spel.
Richard Waje slog Tareq Taylor både när det kom till piggvar och ostron. När de gick in i finalduellen stod Tareq Taylor med elva medaljer på bröstet och Richard Waje med två. Vägen till vinsten gick genom en trerättersmeny som de två kockarna fick komponera fritt utifrån en ingredienskorg.
Torsktartar med sting av pepparrot, oxfilé med rödvinssky och citronsmakande crème brûlée stod på Tareq Taylors vinnarmeny.
Läs också Snöplig Malmösorti i ”Kockarnas kamp”
I finalen räknades antalet medaljer och juryns röster samman för att kora en vinnare. Varje medalj motsvarade en röst och den kock som först nådde 16 röster stod som segrare. Tareq behövde med andra ord bara fem röster för att vinna – men trots det kände han sig aldrig helt säker.
– Jag gjorde två jättetabbar: jag stekte oxfilén tre grader för högt, dessutom skulle jag aldrig ha bränt efterrätten med socker – det var för hög luftfuktighet där i ladan så det smälte på en gång. Men förrätten var jag jättenöjd med, säger han.
Läs också Klart vilka som tar över Slottsträdgårdens Kafé
Kockkollegorna i juryn var delade när det gällde både huvudrätten och efterrätten – där fick de båda finalisterna tre röster var. Men Tareq Taylors förrätt vann överlägset över Richard Wajes med fem röster mot en.
– Jag är glad för Tareqs skull för han är en otroligt värdig vinnare. Det är sällan jag jobbat med en skickligare yrkesman än Tareq, så det är bara hatten av, säger Richard Waje i programmet.
Läs också Tareq Taylor imponerar i tv-kocktävlingen
Malmös andra representant i tävlingen var Marie Skogström, som till vardags driver Mat & Vin Slottsparken och vann ”Dessertmästarna” 2015. Hon åkte ut i säsongens fjärde program. För Tareq Taylor innebar Kockarnas kamp att han för första gången tävlade i matlagning.
Har tävlandet gett mersmak?
– Ja, det har det nog. Jag hade faktiskt tänkt ställa upp i SM i ostronöppning i år, men jag skadade min hand så jag kunde inte hålla i kniven ordentligt. Men det finns en ny tävling nästa år. Jag tycker att det är jävligt kul att tävla och jag tror att den typen utav tävling kan passa mig ganska bra. Dessutom är det kul att träffa människor i branschen – så jag kommer nog att fortsätta tävla i någon form.
Läs också Malmökocken Tareq Taylor tävlar för första gången i tv – ställer upp i ”Kockarnas kamp”
Tareq Taylor lämnade tidigare i år över Slottsträdgårdens kafé till nya ägare. Sedan 2014 driver han restaurangen Kockeriet på Norra Vallgatan – och ”Kockarnas kamp” har gett honom en nytändning.
– Jag vågade satsa på min restaurang igen och har gått in med nya höga ambitioner. Jag byggt om hela restaurangen i sommar. Nu har vi bara sju bord – men bibehåller personalstyrkan. Vi satsar på hantverk ända ut i fingerspetsarna i alla led.
Se när vinnaren koras i Kockarnas kamp:
Gå till toppen