Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Per Svensson: ”Internaten är Storbritanniens förbannelse, säger le Carré”

I dagarna ges John le Carrés nya roman, ”A Legacy of Spies” ut i svensk översättning. De åldrade kalla krigarna från Cirkusen måste här stå till svars för sina moraliska val under de iskalla åren. Helgade verkligen ändamålet alla medel?

Bild: Sang Tan
John le Carré låter i romanen George Smiley komma ut som hängiven Europavän.
”Det är ett politiskt statement jag tillåter mig, eftersom det verkligen ligger mig varmt om hjärtat”, säger författaren själv i en intervju med tyska Der Spiegel (nr 44/2017).
Intervjun är gjord i Hamburg, där David Cornwell (le Carré när han inte är le Carré) en gång var stationerad som agent i den brittiska underrättelsetjänsten.
En inte oväsentlig del av intervjun ägnas Smileys förhållande till Storbritannien efter Brexit. Kanske ”skäms” Smiley för ett land som ”sticker huvudet i sanden”, gissar le Carré.
Och vem bär skulden för det nationella självbedrägeriet?
”I början av 50-talet arbetade jag som lärare i tyska på privatskolan Eton”, säger le Carré. ”Min klass bestod av 20 eller 30 Boris Johnson. De var charmiga och roliga, de var slagfärdiga, i viss utsträckning bildade, välinformerade. Och de var först och främst absolut omoraliska."
Det är värt att minnas att inte bara nuvarande utrikesministern, Brexitillusionisten Boris Johnson, utan också den före detta premärministern David Cameron fostrats och formats på Eton.
”Internaten är Storbritanniens förbannelse, det är där dessa Boris Johnsonar produceras som förstör vårt land”, säger le Carré och summerar: ”Absolutely kaputt, dieses System.”
Gå till toppen