Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

M: Gör Observatoriet till ett astronomiskt museum

Låt Universitetet skapa ett astronomiskt museum i det gamla Observatoriet. Det förslaget lanserar nu Moderaterna. Men om det finns något intresse från Universitetets sida vet partiet inte.

Vad ska det bli av Observatoriet?Bild: Ingemar D Kristiansen
Mängder med idéer om vad Observatoriet kan användas till har lagts fram genom åren. För ett år sedan stupade det rödgröna förslaget om en idétävling i kommunstyrelsen.
När föreningen Gamla Lund på måndagskvällen anordnade en diskussion om huset passade Moderaterna på att presentera ännu en idé.
Partiet är berett att överlåta byggnaden till Universitetet för en symbolisk summa, så att Observatoriet kan bli ett astronomiskt museum drivet av Universitetet. Eventuellt kan museet kombineras med en kommunal utställning om arkitekten Helgo Zettervall, som ritat bland annat Observatoriet.
Idén är långt ifrån ny – åtminstone två gånger tidigare har liknande planer luftats.
Under debatten på måndagskvällen var det många som påpekade att Universitetet antagligen inte är särskilt intresserat av att bekosta ett sådant museum, och därför vill M också undersöka ytterligare extern finansiering.
– Det lät inte på diskussionen som att man trodde att Universitetet är jättemotiverat att sätta av mer än en liten sådan verksamhet. Så vi får se, säger oppositionsrådet Christer Wallin (M).
– Vi har inte pratat med universitetsledningen överhuvudtaget. Det vill vi ha utrett, för det ska inte vi utreda som politiskt parti – vi ska inte komma farande som Moderaterna och säga: ”Nu tycker vi att vi ska starta ett museum”. Det är inte riktigt vårt område.
Även Björn Abelson (S) var med under diskussionen på måndagskvällen. Han sig till Sydsvenskan att Lunds rödgröna styre kommer att presentera sitt förslag för Observatoriet under den närmaste tiden.
Gå till toppen