Sverige

Patriot blir ett av de dyraste vapenköpen

Regeringen väljer amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Mångmiljardaffären blir ett av de dyraste planerade försvarsinköpen.

Sverige vill köpa amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Här militärfordon lastade med Patriot-batterier i Nederländerna. Arkivbild.Bild: Mark D. Carlson/AP/TT
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) informerade på tisdagkvällen riksdagens försvarsutskott om valet av Patriot. Regeringen ska nu, via Försvarets materielverk, begära in en offert från den amerikanska staten.
Att valet föll på Patriot beror på att det väl beprövade systemet kan ge Sverige en förmåga att skjuta ned ballistiska robotar redan till 2020.
Det nuvarande svenska luftvärnet, robotsystem 97, skulle till exempel inte klara att skjuta ned ryska moderna Iskanderrobotar. De finns i bland annat Kaliningrad och kan därmed utgöra ett hot mot Gotland och Stockholm.
Hultqvist uppger dessutom att Patriot är leveranssäkert. Det var också det system som Försvarsmakten ville ha. Därför var valet av Patriot väntat. Konkurrenten var fransk-italienska Samp/T.
Samtliga Allianspartier ställer sig bakom valet av Patriot, även Liberalerna och Kristdemokraterna som inte är med på den senaste försvarsuppgörelsen.
Efter försvarsutskottets möte ville inget parti uttala sig om prislappen för Patriot. Klart är att det blir ett av de dyraste försvarssystem efter Jas Gripen, som ska köpas in för överskådlig tid. Det blir sannolikt dyrare än till exempel den beställda ubåtssatsningen.
– Vi får återkomma i den typen av frågor när vi ser de exakta beloppen efter avslutad förhandlingsprocess, säger Hultqvist.
Tanken är att Sveriges två luftvärnsbataljoner ska vara utrustade med Patriot till 2025. Offerten som nu begärs in gäller dock bara den första bataljonen, som ska börja utrustas före 2020.
Enligt uppgifter i medier bedöms kostnaden för avfyringsramper och ledningscentral för en bataljon vara 10-12 miljarder kronor. Sedan tillkommer själva roboten som kostar mer än 25 miljoner kronor styck.
Hultqvist medger att det finns farhågor för att Patriot kan bli en gökunge som tränger ut andra försvarssatsningar.
Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark räknar med att staten behöver skjuta till mer pengar redan inom ramen för nuvarande försvarsbeslut som sträcker sig till 2020. Han betonar att M är berett att satsa de pengar som behövs eftersom det, enligt honom, är bråttom att få det nya luftvärnet på plats.
– Nu måste vi gå från ord till handling, säger Wallmark.
Även Kristdemokraternas Mikael Oscarsson betonar att det behövs mer pengar.
Patriot är ett lastbilsmonterat luftvärnssystem, vars robotar kan nå 70 kilometer långt och högre än 23 kilometer. Enligt Ekot siktar Sverige på att köpa in fyra enheter med sammanlagt tolv avfyringsramper.
En fråga är hur långt det räcker för att försvara hela Sverige.
– Utgångspunkten för Centerpartiet är att stärka försvarsförmågan i hela landet. Detta är en ingrediens för att öka förmågan, sedan får vi ta steg för steg, säger C:s försvarspolitiske talesperson Dan Bäckström.
Fakta

Patriot och Samp/T

Patriot och Samp/T är två lastbilsmonterade luftvärnssystem för medel- till långdistans.

Amerikanska Patriot är utvecklat av Raytheon för att skjuta ned inkommande robotar och andra objekt. Systemet har köpts av 13 länder. Varje robot kostar mer än motsvarande 25 miljoner kronor. Polen räknar med att "inte betala mer än" motsvarande närmare 70 miljarder för åtta Patriotsystem.

Patriotroboten kan nå 70 kilometer långt och högre än 23 kilometer.

Samp/T utvecklas av Eurosam, som i sin tur ägs av MBDA och Thales. Systemet används i Frankrike och Italien och når mer än 100 kilometer. Varje robot väger 450 kilo och har en hastighet på 5 500 kilometer i timmen.

Källor: Raytheon, Defense News, Washington Post, army-technology.com, Eurosam, MBDA

Fakta

Sveriges luftvärn

1996 hade Sverige 22 luftvärnsbataljoner. I dag finns två, båda baserade vid Luftvärnsregementet i Halmstad.

Sverige använder i dag robotsystem 70, som är ett lätt system för korta distanser, som håller på att ersättas av bandvagnsmonterade robot 98 (Iris-T, som också används på Gripenplan).

Robotsystem 97, för längre distanser, utvecklades av amerikanska Raytheon som introducerades på 1960-talet. Det har uppgraderats flera gånger sedan dess. Räckvidden är 40 kilometer och roboten är nästan fem meter lång.

Källa: försvarsmakten

Gå till toppen