Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Dramatisk olycka vid Clemenstorget – bil körde ner i hål vid spårvägsarbetet

En bil körde i hög hastighet ner i en grop i vilken det arbetas inför spårvägsbygget vid Clemenstorget i Lund på onsdagsförmiddagen. Enligt vittnen var det ren tur att ingen skadades av bilens framfart.

Bilen kom i hög fart längs gatan vid Clemenstorgets östra sida och mejade ner ett tungt betonghinder.Bild: Kalle Kniivilä
Det var vid kvart över tio som bilen kom körande i hög fart längs gatan vid Clemenstorgets östra sida, mejade genom ett betonghinder och körde ner och fastnade i gropen.
– Jag stod här. Det bara small, säger en äldre kvinna som står kvar på trottoaren vid Clemenstorget några meter från gropen.
Personbilen kom i hög fart söderifrån, från Sankt Petri kyrkogata. Den undvek med nöd och näppe att krocka med en tung lastbil i korsningen med Sankt Laurentiigatan men mejade ner ett flera ton tungt betonghinder och landade i schaktet där nya fjärrvärmeledningar håller på att läggas, berättar en av byggarbetarna.
– Det var ingen i gropen då. De skulle precis börja jobba där, så det var bara tur att inga fler skadades.
Föraren, en man i 70-årsåldern, var kvar i bilen en stund innan räddningspersonal lyckades få ut honom. Han kördes sedan i väg i ambulans till akuten. Enligt uppgift från sjukhuset klarade han sig med lindriga skador.
Ungefär en timme efter olyckan kunde bilen lyftas bort från schaktet. Polisen misstänker inget brott i samband med händelsen.
Det omfattande grävarbetet vid Clemenstorgets nordöstra hörn har pågått en längre tid och hänger ihop med spårvägsbygget. Trafiksituationen försvåras ytterligare den 20 november, när hela korsningen stängs för genomfartstrafik. Bara behörig trafik till Sankt Laurentiigatan tillåts.
Korsningen kommer att vara stängd hela vintern. Under tiden ska bland annat nya vattenledningar kopplas samman med befintliga, högspänningskablar ska läggas om, nya rör för kablar och ledningar ska sättas på plats och befintliga ledningar ska justeras för att passa ihop med spårvägsbygget.
Enligt kommunpolis Joakim Nyberg är det bäst att inte köra bil i området om det inte är helt nödvändigt.
– Det är ansträngt generellt i de centrala delarna nu när det byggs på olika ställen, bland annat spårvägen. Vi har en belastad situation. Så lite bilar in i centrum som möjligt är en förebyggande åtgärd – välj andra vägar om möjligt.
Bild: Kalle Kniivilä
Bild: Kalle Kniivilä
Bild: Läsarbild: Åke Pettersson
Gå till toppen