Malmö

Malmörektor och två lärare avstängda på grund av ekonomiska oegentligheter

En rektor och två lärare på en kommunal Malmöskola har stängts av med omedelbar verkan. De är polisanmälda och misstänkta för ekonomiska oegentligheter.

De misstänkta oegentligheterna upptäcktes på skolan i somras. En internutredning inleddes och igår polisanmälde Malmö stad skolans rektor och två lärare.
– Vi har gjort en revision. Det handlar om vad man köper, vad man inte köper och om varor finns på en inventarielista.
– Vi har sett att det finns starka indicier på att det inte stämmer och det är så allvarligt att polisen i dag har tagit över, säger Anders Malmqvist, grundskoledirektör i Malmö stad.
Vilka summor det rör sig om vill han inte gå in på, bland annat för att det ännu inte är klart hur många år tillbaka de misstänkta brotten pågått.
– Det beror på hur vi summerar, men det handlar klart inte om hundralappar eftersom polisen har i dag gjort husrannsakan. Och det har pågått under lång tid så när man lägger samman allt blir det större summor, säger han.
Huruvida en husrannsakan gjorts vill inte polisen bekräfta, inte heller den exakta brottsrubriceringen.
– Men det finns en anmälan som gäller skolan upptagen under dagen, säger Fredrik Bratt vid ledningscentralen för polisen i Region Syd.
Både rektor och lärarna stängdes på onsdagen av med omedelbar verkan. Biträdande rektorn går nu tills vidare in som tillförordnad rektor och vikarier tar över lektionerna som de två lärarna skulle ha haft.
– Vi har i dag haft informationsmöte med all personal och mentorerna har samlat sina grupper förklarat vad som hänt. Skulle eleverna ha mer behov av att prata om det här kommer lärarna imorgon att svara på frågor.
I ett brev till alla vårdnadshavare skriver skolans biträdande rektor:
”Vi kommer att göra vårt allra bästa för att det kan bli så bra som möjligt för eleverna och ni kan känna er trygga med att kvaliteten på undervisningen inte kommer att bli lidande.”
Anders Malmqvist kan inte se att händelserna har påverkat skolans ekonomi eller att eleverna gått miste om något.
– Det jag kan säga är att det här är extremt ovanligt. Jag har själv varit arbetsledare i över 25 år och har inte varit med om något liknande.
Finns det en brist i ert redovisningssystem?
– Hela skolan och kommunen är uppbyggd på att människor har ansvar utifrån sin befattning. Våra rektorer är ansvarskännande personer. Jag tror inte att man kan ha ett system som täcker in allt. Men vi ska se om vi kan göra något för att det här inte ska hända igen.
Läs alla artiklar om: Skolanställda anklagas för fiffel
Gå till toppen