Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Studenten med framgång i sikte

När housemusiken tog fart runt 2010 fick Marcus Mouya snabbt en känsla för genren. Med lite envishet, stor del glädje för musiken och hjälp av sina ekonomistudier i Lund har han lyckats i branschen.

Marcus Mouya beskriver sin musik som popig house med en enkel text man kan sjunga med till.Bild: Carolina Svensson
Som liten såg och hörde Marcus Mouya både sin pappa och farbror spela musik. Därför föll det sig ganska enkelt att han själv skulle följa i fotspåren. Han skolades i saxofon och piano men det var när han upptäckte Avicii och housemusiken som allt föll på plats.
– Det var 2010 som en kompis visade mig en kille från Stockholm som hade gjort en låt. Så tänkte jag att det lät jävligt coolt, något som jag inte hade hört tidigare.
Killen från Stockholm var Tim Bergling, mer känd som Avicii, innan han slog igenom stort. Marcus gick hem och började läsa på hur han gjorde och vilka program han använde.
– Jag laddade ner allt men fattade ingenting. Fram till 2014 ville jag slänga ut datorn genom fönstret varje dag.
Men under ett utbytes år i Los Angeles 2013 fick han den kick han behövde.
– Jag var ganska nördigt insatt i Avicii på den tiden och upptäckte en svensk kille som han hade samarbetat med tidigare. Jag kollade upp honom och såg att han också bodde i Los Angeles.
Marcus kontaktade honom och fick både svar och en inbjudan att komma förbi och lyssna på låtar han producerat med Avicii innan genombrottet, men aldrig släpptes.
– Det motiverade mig för det var ett mycket mer ofärdigt, plastigt och hemmagjort sound som jag fick höra. Då tänkte jag, kan Avicii låta så bra som han gör nu, efter att för bara några år sedan ha låtit så där, varför skulle då inte jag klara av det.
När housemusiken började ta fart var det många som provade att göra sin egen musik, inte minst många av Marcus kompisar. Och till en början gick det bra för en del.
– Men de gav upp så fort det blev lite jobbigt. Många trodde de skulle bli kända över en natt, men det händer aldrig. För mig har det gått upp och ner hela tiden. Det gäller att vara ihärdigt och inte ge upp. Det är det här som jag tycker är roligast.
Marcus har samarbetat med flera artister men förstod snabbt att ju fler man är desto mindre blir intäkterna.
– Är det många inblandade parter i ett projekt som exempelvis sångare, låtskrivare, producenter, PR-firmor, managers, förläggare och distributörer, kan du hamna i en situation där du plötsligt bara får 15 procent av intäkterna för en låt som från början bara var din. Men det har kommit flera distributionstjänster där du kan lägga ut allt själv på Spotify och få 100 procent av intäkterna, men du får heller ingen hjälp med marknadsföring. Det är väl det spåret jag kört på.
2015 släppte han Sweet Insomnia som var hans första stora egna låt och som idag har närmare tre miljoner spelningar på Spotify.
Den första november släpptes hans nya singel There For You där han samarbetar med sångaren Babz Wayne från Paris.
Fakta

Marcus Mouya

Bor: Lund

Uppvuxen: Stockholm

Ålder: 24 år

När han inte producerar musik: Pluggar Medie- och kommunikationsvetenskap och ekonomi vid Lunds Universitet.

Hans musik finns på Spotify, Soundcloud och youtube. Sök på Marcus Mouya

Gå till toppen