Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya kommunregler för ensamkommande

Ensamkommande asylsökande lyssnar på en riksdagsdebatt. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
Kommuners möjlighet att placera ensamkommande barn i boende i en annan kommun ska begränsas, föreslår regeringen i en lagrådsremiss.
– Vi ska ha en jämn fördelning och ett solidariskt ansvartagande för asylsökande i våra kommuner runt om i landet, säger migrationsminister Heléne Fritzon (S).
Syftet med förslaget sägs vara att åstadkomma en jämnare fördelning av de ensamkommande barnen mellan kommunerna. En kommun ska bara få placera ensamkommande i boende i annan kommun om kommunerna sinsemellan har ingått en särskild överenskommelse om placering. Eller om placeringen sker med stöd av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga eller med stöd av socialtjänstlagen i fråga om barn med motsvarande vårdbehov, eller om det finns synnerliga skäl och en länsstyrelse godkänner placeringen.
Den nya lagen föreslås träda i kraft 1 maj 2018.
Gå till toppen