Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Hetsig debatt om läkarskägg i Danmark

Förbjud läkare att ha stort helskägg! Det förslaget har blivit den stora snackisen i Danmark, landet där hipsterskäggen syns i varje kaffebar och mikrobryggeri.

Vanliga helskägg är ”en privatsak” och kan tillåtas i den danska sjukvården. Men inte religiösa skägg.Bild: Pontus Lundahl/TT
Nu är det inte 30-åriga surölsbryggare som är måltavlan för förslaget från Henrik Thorup, kandidat för Dansk folkeparti i sjukvårdsregion Hovedstaden.
Det är naturligtvis muslimer som bär yviga skägg av religiösa skäl som avses. En läkare med sådant skägg säger sig Thorup ha mött på en akutmottagning i Köpenhamnsområdet. Det räcker, han försöker inte ens framföra andra argument, exempelvis hygieniska, för att förbjuda helskägg i sjukvården.
”Den som har ett skägg av den storleken, så tillhör man en viss religion. Och det tycker jag inte om”, har DF-politikern förklarat i en numera flitigt delad intervju i Berlingske.
Egentligen rasar Thorup, som för övrigt är gift med partiets tidigare ledare Pia Kjærsgaard, också mot halalslaktat kött och huvuddukar på sjukhusen. Men det är skäggförslaget som fått mest uppmärksamhet i hans korståg mot ”knäfallet för muslimska traditioner”.
Henrik Thorup hävdar också bestämt att inga danska läkare går runt med stora helskägg.
På Christiansborg var moderpartiet DF inte sena med att haka på skäggutspelet. Gruppledaren Peter Skaarup säger att han gärna stöder ett förbud mot religiöst motiverade helskägg, men att ”moderna helskägg” är en privatsak.
Kan man verkligen se skillnad? undrar Berlingske reporter.
”Ja, det anser jag klart” svarar Peter Skaarup.
I sociala medier i Danmark har förslaget hånats flitigt de senaste dagarna. På Twitter delas bilder av diverse skäggiga danskar och andra prominenta personer, som skulle riskera att stoppas av ett skäggförbud.
Som den mytiske nationalhjälten Holger Danske, folkhögskolans fader Grundtvig, Jesus och jultomten - om nu de skulle ta jobb inom den danska sjukvården.
Sagofiguren och nationalhjälten Holger Danske, som enligt legenden ska gripa in när Danmark är hotat. Han har ett präktigt skägg.Bild: Richard Glantz
Den danske psykologiprofessorn Svend Brinkmann twittrade dock ut en tänkvärd betraktelse om de sex faser som brukar följa på ett kontroversiellt (oftast riktat mot invandrare) förslag från DF:
1) Haha, det måste vara ett skämt. 2) Oj, de menar verkligen allvar. 3) Men så bra, det är bara DF som står bakom det. 4) Vad! Går S och Venstre in och stöttar det förslaget nu? 5) Nå, nu kan det inte bli värre. 6) Men det kan det.
Precis så har gången varit med förbudet mot att bära burka och niqab, som nu är på väg att genomföras i Danmark.
Möjligen går gränsen ändå vid att förbjuda läkare att bära fuldskæg (helskägg). Efter mediastormen backade Henrik Thorup och förklarade på fredagen att han inte längre kräver generellt förbud mot religiösa läkarskägg, utan att varje sjukhus får ha sin egen klädkod.
Gå till toppen