Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stina Velocette inspirerades av kvinnors mod och #metoo – ger ut ny låt idag

"Ska det va såhär" är en ursinnig beskrivning av kvinnors och flickors vardag.

Bild: Fanny Hansson
Den rasar som ett ilsket och upprört hav nu, #metoo-rörelsen. I ungefär en månad har vi hört en massa historier om övergrepp och trakasserier. Ofta räcker det med att läsa om ett enda fall för att bli förbannad. Men det var mängden vittnesmål som fick Göteborgsartisten Stina Velocette att bidra till #metoo på ett mer handfast sätt.
– Jag har alltid brunnit för de här frågorna, i minst tio år har jag skrivit låtar med de här vinklingarna. Men den här gången kändes det som en historisk omvälvande rörelse som sköljde över en. Jag blev mållös, mörkrädd, säger hon.
Vad gör en musiker med socialt patos i ett sånt här fall? Går in i studion och omsätter sina känslor till en låt, förstås. Stina Velocette stängde in sig i sin studio i Majorna och en vecka senare kom hon ut med Ska det va såhär – om att titta sig över axeln när man går hem, hålla nyckelknippan i handen för att snabbt kunna ta sig in i porten, vara rädd för att ta en taxi eftersom man inte ens då kan vara säker på att vara skyddad.
Men det är när hon vänder på perspektivet som käftsmällen kommer:
Har du nånsin sagt till din broder
Messa mig när du kommer hem
Har du nånsin extra skor
För å kunna springa på hemvägen
har du nånsin sett dig i spegeln
Å tänkt att jag får skylla mig själv
Hela texten finns här (och låten finns även på Spotify)
Det där som är helt självklart, som man gör nästan utan att tänka på det, säger skicka ett sms när du kommer hem – under det ligger så mycket rädsla och oro. Jag brukar hävda att jag betalar skatt för att kunna gå på stadens gator även när det är mörkt (för tydlighetens skull: även de som inte betalar skatt ska kunna göra detsamma). Men det är inte alltid det där resonemanget fungerar ens på mig själv.
– Jag är så glad och rörd över alla som delar och skriver under hashtaggen, det har väckt så mycket känslor. Jag tänker på allt som jag själv varit med på genom livet. Men den här gången är det på en annan nivå, jag hoppas att det väcker tankar och bidrar till förändring.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen