Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Straffbart att låta barn bevittna våld

Regeringen vill göra det straffbart att utsätta barn för situationer där de bevittnar våld och övergrepp i hemmet. Det skulle innebära att barnen själva blir målsägande i en rättsprocess. – I dag lever 150 000 barn i hem där det pågår våld, det är fruktansvärt, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Statsminister Stefan Löfven besökte på fredagen ett socialtjänstkontor i Karlskoga.Bild: Henrik Montgomery/TT
Han anser att den som begår en sådan handling ska straffas för brottet mot en annan vuxen, men också gentemot det barn som tvingas titta på.
– Vi vill stärka barnens rättigheter i en sådan här situation. Då blir barnet målsägande, säger Löfven till TT.
– Man ska inte vara naiv och tro att barn vittnar i allt för hög utsträckning mot sina föräldrar men det ska finnas den möjligheten. I dag kan en förälder förhindra att ett barn vittnar.
Statsministern presenterade förslaget om att tillsätta en utredning för att stärka barns rättsliga ställning i samband med ett besök på socialkontoret i Karlskoga. Temat för visiten var mäns våld mot kvinnor.
Där diskuterades även uppgifter om att våldtäktsanmälningar läggs på hög och inte utreds av polisen.
– Det är väldigt allvarligt och helt oacceptabelt. Det här är brott som måste klaras upp snabbt. När kvinnor anmäler ska det naturligtvis inte läggas på hög, för då tappar man tilltron till rättsväsendet. Då riskerar vi en situation där man inte bryr sig om att anmäla, säger Löfven.
Men några konkreta förslag för att förbättra situationen presenterade han inte.
– Det kan handla om resurser. Jag vill inte rikta någon ensidig kritik mot polisen, jag vet att de har mycket att göra med flera mord. Men det krävs att alla tar det här på allvar och går på djupet med varför det är så här. Vi måste ta oss an detta tillsammans, säger han.
Det övergripande temat för statsministerns tre resor i Sverige den här veckan har varit brottslighet och trygghet. I torsdags presenterade Löfven förslaget att ta bort den så kallade straffrabatten för unga kriminella. På fredagseftermiddagen besökte Stefan Löfven Kumlaanstalten, där han dock enbart träffade personal.
Fakta

Förslaget om barns rättsliga ställning

En utredning tillsätts med uppgift att ta fram ett förslag om att göra det straffbart att utsätta barn för situationer där de bevittnar våld eller andra övergrepp i hemmet.

Genom lagändringen kan barn som bevittnar våld och övergrepp själva bli målsägande i en rättsprocess.

Det innebär att en vårdnadshavare som samtidigt är åtalad inte kan hindra barnet att vittna.

Källa: regeringen

Gå till toppen