Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Är det äkta vänskap mellan dig och din hund?

Relationsinstitutet bjuder in till en temakväll om relationen mellan djur och människor. Både du och din hund, katt eller ödla är välkomna till Inkonst i Malmö på söndag.
– Jag har upptäckt att jag klickar med djur på samma vis som jag klickar med människor, säger projektledaren.

Karolina Bång tillsammans med den franska bulldogen Millie som bor hos föräldrarna.Bild: Privat
Karolina Bång tror på kärlek mellan människa och djur vid första mötet.
– Det finns personkemi mellan djur och människor på samma vis som mellan människor, säger hon.
Hon projektleder Relationsinstitutets temakvällar och på söndag har det blivit dags för en helkväll på temat djur och människor. Relationen mellan arterna ska undersökas, hyllas och diskuteras på samma gång.
– Vi pratar mycket om våra relationer med andra människor, men jag upplever att vi sällan pratar om vår relation till djuren. Till exempel hur mycket ett husdjur kan ge dig i utbyte. Vissa människor får faktiskt ut mer än av att vara med djur än med andra människor.
Läs mer: Studie: Människor bryr sig mer om hundar än om andra människor
Deltagarna kommer att välkomnas upp på Inkonsts scen med det djur de eventuellt valt att ta med sig. Människan får presentera den gemensamma relationen.
– Man kan typ berätta vad man brukar göra tillsammans, säger Karolina Bång.
Andra delen av kvällen kommer bestå i korta föreläsningar på temat. Fotografen Julia Lindemalm och Torill Kornfeldt är två av deltagarna. Men tanken är också att djur och människor ska mötas. Kanske skapas nya vänskaper.
– Det blir speeddejting för dem som vill. Man kanske söker en kattvakt, eller någon att gå långa hundpromenader tillsammans med.
Varför tror du att vi älskar våra husdjur så mycket?
– Relationen till ett husdjur är mindre komplicerad än relationerna du har till andra människor. Relationen till ett husdjur kan vara så självklar: det är du och jag och du blir glad när jag kommer hem.
– Det är någon slags ursprunglig kärlek som funkar direkt.
Men Karolina Bång poängterar att relationen mellan människa och djur samtidigt är djupt komplex.
– Vi använder ju djur till våra egna syften hela tiden: vi äter dem, använder dem till kläder och djurförsök, utrotar arter genom miljöförstöring. Samtidigt som det här händer, kan man ta hand om ett husdjur, det är absurt.
Relationsinstitutets samtalskväll om djur och människor kommer emellertid att koncentrera sig på de fina sidorna av arternas utbyte.
– Tanken är att det ska vara fokus på hur man kan ha en positiv och jämlik relation med sitt husdjur.
Tid och plats: söndag den 12 november klockan 17.00 till 21.00 på Inkonst, Bergsgatan 29 i Malmö. Men det går bra att gå hem tidigare om djur - eller människa - blir rastlös. Gratis.
Gå till toppen