Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Motus Salto lyftes till NM-seger av publiken: ”Största man kan vinna”

Motus Salto är bäst i Norden. Publiken hjälpte laget att lyfta på hemmaplan. – Det största man kan vinna som lag, sa Ellinor Sjöberg.

Motus Salto i det fristående programmet vid NM som avgjordes på lördagen i arenan i Lund.Bild: PETTER ARVIDSON
När Ellinor Sjöberg och hennes mixedlag klev in på sista grenen, tumbling, i mixedklassen lyftes de fram av hela arenan i Lund.
– När alla i hela arenan bara ställde sig upp på de sista varven så kände jag bara vilken fantastisk arena. Även om jag då kände mig lite trött så tände den mig ytterligare till de sista varven, sa hon.
Motus Saltos lyckades med ett stilrent program och när sista gymnasten landat på fötterna utbrast ett segerjubel i arenan. Det som kändes som segerhyllningar från hemmapubliken kom även om det fanns poäng kvar att redovisa för alla de tre topplagen.
Den danska storfavoriten Ollerup var den första av topplagen att få sin totalpoäng och när Motus Salto kort därefter tilldelades en högre totalpoäng började Ellinor Sjöberg ana vart det skulle bära.
– Jag hade stått och sett Örebro på trampett och jag såg att de fick två fall där. Det gjorde att jag förstod att de inte skulle kunna komma upp i 19 poäng på den grenen och då innebar det att vi skulle vinna.
Bild: PETTER ARVIDSON
NM är en lagtävling dit Nordens bästa lag kvalificerar sig genom de nationella mästerskapen och där med den tyngsta lagtiteln man kan ta.
Segern i NM var en storslagen målgång för Malmögymnasterna som finslipat på detaljer sedan i augusti, men det var också en revansch på Örebro som vann SM i somras.
Sedan den tävlingen har laget bland annat putsat på det fristående programmet som på lördagen höll ihop fint och nådde högst poäng av de deltagande lagen även om det blev två tydliga missar.
– Sedan har vi också fått upp svårigheterna och förbättrat våra landningar. Vi vet att vi kan alla volterna, men sedan gäller det att sätta landningarna varje gång, sa Ellinor Sjöberg.
På trampett fick Motus Salto näst bäst poäng efter en stark insats med en jämn nivå.
– Jag har egentligen aldrig gillat att börja med trampett, men när alla satte allt var det verkligen toppen. Jag tyckte verkligen att allt blev bra och snyggt den här gången, sa Ellinor Sjöberg.
– Min känsla var att det var säkert och stabilt idag. Men vi lyckades framför allt med det som vi sagt till oss själva sedan vi startade med satsningen i augusti: att bara gå in och njuta, sa tränaren Dexter McGowern.
Bild: PETTER ARVIDSON
Ingen i Malmölaget hade tävlat i ett nordiskt mästerskap tidigare.
– Att komma hit och tävla på hemmaplan med det trycket som fanns här idag är fantastiskt och det är kanske den största bedriften, tyckte Dexter McGowern.
– Att vi från början bara lyckades att ta oss till NM såg vi egentligen som en vinst i sig, sa Ellinor Sjöberg som tidigare i år även lade beslag på ett EM-guld i truppgymnastik.
Kanske är inte årets framgångar slut ännu för i nästa måndag blir det även möjligheter att ta nya medaljer i JSM för 18-åringen.
Fakta

Resultat Mixed

1) Motus Salto, Sverige 57.000

2) Ollerup, Danmark 56.333

3) Örebro, Sverige 55.700

Bild: PETTER ARVIDSON
Gå till toppen