Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

16-åriga judotalangen: ”Nu vill jag visa att en tjej från lilla Staffanstorp kan ta sig till OS”

Linn Stenberg är 16-åringen som kan hålla sina motståndare på mattan. När hon inte tränar för Staffanstorps judoklubb tävlar hon för ungdomslandslaget. Men vägen dit var inte självklar.
– Jag har haft många motgångar. Nu vill jag visa att en tjej från lilla Staffanstorp kan ta sig till OS.
Under lördagens hemmatävling tog hon hem förstaplatsen i både U18- och U21-klassen.

Linn Stenberg drar omkull Angela Wallentin i en match i Staffanstorp Judo Games.Bild: Peter Frennesson
Första gången Linn Stenberg var med på en judoträning var som femåring, när hon följde med sin pappa.
– Många barn hade nog gråtit och sprungit därifrån, men jag älskade det. Sedan har jag aldrig släppt det. Jag har testat både gymnastik och fotboll, men judon – det är bara kärlek.
I helgen tävlar hon tillsammans med 550 andra deltagare i årets enda hemmatävling – Staffanstorp Judo Games.
Staffanstorp Judo Games är årets enda hemmatävling för klubben. "Det är en speciell känsla – och bekvämt. Man får äta frukost hemma, och känner alla", säger judotalangen Linn Stenberg, som annars tillbringar de flesta helgerna på träningsläger och tävlingar.Bild: Peter Frennesson
Kasten, fasthållning, armlås. På frågan varför hon fastnat för judon är svaret rätt enkelt: det är en cool kombination av teknik och rörelser. Men allra viktigast är sammanhållningen inom klubben.
– Vi har en så stor gemenskap. Jag kan prata om allt med mina tränare. Vi gråter och skrattar ihop, precis som en stor familj. Att jag kommit så långt är helt och hållet deras förtjänst.
Första uppdraget för ungdomslandslaget fick hon redan som 14-åring, när hon ensam reste till Spanien med en klubbkompis. Idag tävlar den unga talangen både för U18- och U21-landslaget. Hon räknas som en av de bästa på ungdomssidan, men vägen dit var inte lätt.
– Jag har kämpat. Jag hade inte den där självklara talangen, jag var duktig tekniskt, men det gick inte bra på tävlingar. Men mina tränare såg att jag hade gnistan, och sedan plötsligt i början av tonåren släppte det. Alla bitar trillade på plats – det började fungera.
Linn Stenberg menar att hon också lärt sig mycket av motgångarna.
– Alla har svackor. Det är ok att må dåligt i perioder, men det är viktigt att visa det – och diskutera med andra. Att våga erkänna för sig själv är vägen uppåt, säger Linn Stenberg.
— Det gäller att jobba, jobba, jobba. Och fortsätta, och sedan när man är där på toppen, då känns det grymt bra.
När hon inte tränar läser Linn Stenberg idrottsinriktningen på Procivitas gymnasium i Malmö. Dessutom tränar hon åtta nio gånger i veckan. Judopass varvas med löpning och styrka.
– Många tror att det är svårt att kombinera studier med träning på den här nivån. Men skolan anpassar scheman och läxor mycket utifrån vad vi behöver – som elever ska vi kunna lyckas, både i skolan och i vår idrott.
– Och vi hjälper varandra mycket inom klubben. När vi sitter på bussen till tävlingar plockar vi fram matteböckerna och pluggar ihop. Vi stöttar varandra.
Målet är redan utstakat – att tävla på OS i Paris 2024.
– Det är väl alla idrottares högsta dröm. Visst drömmer man om medaljen, men det viktigaste är att komma dit. Att känna att allt man jobbat för gett resultat.
Under lördagens tävlingar kom Linn Stenberg etta i U18-matcherna – och i U21.
– Det känns jättebra. Det är väldigt skönt, säger hon.
Var det något du hade räknat med inför dagens tävlande?
– Ja, jag gick in med inställningen att jag ska stå först på pallen. Det var ju bara att kämpa för det.
Linn Stenberg vinner över Angela Wallentin i Staffanstorp Judo Games.Bild: Peter Frennesson
Fakta

Om Staffanstorp Judo Games

Under helgen tävlar 550 deltagare från över 40 klubbar på Staffanstorp Judo Games som arrangeras i Staffanshallen. De som rest längst har kommit hela vägen från Italien. Med på tävlingen finns också sex klubbar från Tyskland.

Tävlingen, som tidigare hette Sydcupen, har funnits i minst 10 år. Namnet Staffanstorp Judo Games infördes i år för att fira klubbens 40-årsjubileum.

Gå till toppen