Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Unga afghaner gör sina protester till återkommande rutin

Stoppa utvisningarna till Afghanistan. Så lyder budskapet i demonstrationer som unga afghaner nu håller över hela landet.
– Det går inte att leva i Afghanistan. Därför kämpar vi för att få stanna i Sverige, säger Reza Ramazani, en av ett 30-tal personer som på lördagen demonstrerade vid Triangeln och Gustav Adolfs torg i Malmö.

En demonstration mot utvisningar av afghaner hölls på lördagen utanför Johanneskyrkan i Malmö.Bild: Peter Frennesson
Drygt 12 000 unga afghaner hotas av utvisning till Afghanistan. Regeringen har gjort klart att ett nej ska vara ett nej i migrationspolitiken. Därför ordnar Migrationsverket ständiga flygresor till Kabul där afghaner som nekats uppehållstillstånd i Sverige och andra EU-länder förs tillbaka till sitt hemland.
Reza Ramazani ser den politiken som omänsklig:
– Vi har kommit till Sverige för att börja ett nytt liv i ett bra land. Regeringen måste fatta beslut om att inte föra oss till ett land där säkerhetssituationen hela tiden bara blir sämre och sämre, säger han.
När han kom till Sverige för två år sedan uppgav han sin ålder till 15 år. Men Migrationsverket valde att skriva upp hans ålder med två år. Därför betraktas han idag som en vuxen 19-åring medan Reza Ramazani själv betraktar sig som ett 17-årigt barn.
– Jag har fått tre avslag på min begäran om uppehållstillstånd i Sverige. Det är svårt för mig att ta sådana beslut och samtidigt göra bra ifrån mig i skolan, säger han.
Reza Ramazani finns med i de afghanska grupper som varje lördag i Malmö demonstrerar för en ny svensk migrationspolitik. Liknande demonstrationer hålls av unga afghaner runt om i Sverige – i Luleå, i Norrköping, i Göteborg, i Helsingborg, i Jönköping, i Stockholm, i Uppsala...
– Det är många afghaner som kämpar. Det är många som får avslag. Avslagen kommer i snabb takt. Vi vet att den här frågan skapat en spricka i regeringen. Det är dags för en ny sorts beslut kring ensamkommande afghaner, säger Aida Ghardagian, Malmöbo av iransk härkomst som sluter upp bakom afghanernas vädjan.
Hon ser Migrationsverkets åldersbestämningar som godtyckliga.
– Det framstår som att alla unga afghaner antingen är 15 eller 18 år. Alla 16- och 17-åringar försvann när Migrationsverket skrev upp åldern på tusentals ungdomar.
Reza Ramazani håller med, men säger själv att han inte vill låta sig bli ålderstestad genom att få sina tänder och sina knän röntgade.
– Det har jag ingen lust med. Också de afghaner som blir testade får åldern uppskriven, säger han.
Gå till toppen