Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Han gör en föreställning med humor och pop om sin Parkinson

Han fick diagnosen Parkinsons sjukdom. Och föreställningen som han just då repade in blev en helt annan.
På onsdag kommer Uje Brandelius till Lunds stadsteater med "Spring, Uje, spring", där hans sjukdom spelar en central roll.

Uje Brandelius kombinerar 70 procent humor med 30 procent allvar.Bild: Åse Bengtsson Helin
– Ödet förde föreställningen i en annan riktning, konstaterar Uje Brandelius.
– När jag kom ut ur mörkret, några månader efter att ha fått diagnosen, kände jag ”det är nu eller aldrig jag ska göra den här föreställningen”.
Uje Brandelius är känd som frontman i popbandet Doktor Kosmos och släppte sin första soloplatta 2015, ”Spring, Uje, spring”. Kring den förberedde han en konsert med mycket mellansnack.
– Den skulle precis som skivan handla om att vara mitt i livet, vardagsfunderingar och att livet inte är oändligt.
Men mitt under repeterande fick Uje Brandelius diagnosen Parkinsons sjukdom.
– När jag blev sjuk började jag kolla på vad låtarna egentligen handlar om. Det kändes kusligt att upptäcka att de alla hade kunnat skrivas efter att jag fick diagnosen.
– ”Här kommer livet (och du fattar ingenting)” beskriver exakt hur jag känner nu. ”Marionett” handlar om att man inte bestämmer så mycket över sitt eget liv. Nästan varenda låt på plattan fick en fördjupad innebörd. Mycket märkligt, men det gjorde det också självklart att göra den här föreställningen.
Vad vill då Uje Brandelius med ”Spring, Uje, spring”?
– För det första bara underhålla, för det andra sätta en tanke i folks huvuden. Om det finns nån sensmoral, så är det: Det spelar inte så stor roll om du försöker beta av din bucket list, med allt du vill göra. Du är ungefär lika lycklig eller olycklig ändå.
Att stärka andra med samma diagnos eller berätta om hur det är att ha den här sjukdomen är inte huvudsyftet med föreställningen.
– Nej, jag gör inte detta för att bli Mr Parkinson, ge sjukdomen ett ansikte eller ge hopp åt andra sjuka, även om jag vet att föreställningen har den effekten också. Jag gör detta för att jag vill och att det är kul.
Uje Brandelius, som har med sig ett tremannaband, beskriver balansen i ”Spring, uje, spring” som 70 procent humor och 30 procent allvar.
– Det handlar ganska mycket om drömmar; vilka jag har uppfyllt och vilka jag drömmer om att uppfylla. Jag utsätter publiken för olika läskiga experiment när jag ska uppfylla de här drömmarna i realtid på scenen, till exempel att göra standup.
Före den pågående Sverigeturnén avverkade Uje Brandelius ett tjugotal kvällar i Stockholm.
– I dag jag mår ok och hoppas göra det i några år till. Men man märker att jag är sjuk, jag skakar på vänsterhanden.
– Jag ser på sjukdomen som ett oundvikligt öde. Jag vet att jag aldrig kommer att bli frisk och jag tror inte att ett botemedel kommer fram i min livstid. Under tiden jag känner mig frisk vill jag leva fullt ut.
Gå till toppen