Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Martin Timell bryter tystnaden

Två veckor efter att Martin Timell polisanmäldes för en misstänkt våldtäkt bryter han nu tystnaden. Programledaren kallar rapporteringen kring honom en häxjakt. – Jag har inte mördat någon, säger han till SVT.

Programledaren Martin Timell är just nu föremål för en åklagarledd förundersökning för en misstänkt våldtäkt. I går gjorde hans advokat Hanna Lindblom klart att han nekar till alla anklagelser om brott, och "tillbakavisar allt som om möjligt kommer läggas honom till last". I dag säger Timell i en intervju i SVT Nyheter att han känner sig jagad.
– Jag har varit jagad dygnet runt i fyra veckor. De jagar mig på gatan. Jag har fått fly det här landet. Och jag har en familj, hur fan tror du att det är, säger han.
Timell vill själv inte närmare kommentera sin syn på anklagelserna som riktas mot honom.
– Nej, jag tänker inte uttala mig en enda sekund, utan att ha en advokat vid min sida. Men jag vet vad som är sanning och jag vet vad som är lögn.
Han är även kritisk till medierapporteringen kring hans fall:
– Herregud. Jag är snickare. Jag har inte mördat någon. Jag har inte gjort någonting som är fullkomligt vidrigt, alltså knivstuckit någon, eller gjort något annat. Jag är anklagad för något som hände för tio år sedan. Så här viktig kan jag inte vara, säger han till SVT.
Förundersökningen inleddes i slutet av oktober, sedan en tidigare produktionsassistent på "Äntligen hemma" anmält programledaren Timell för ett övergrepp som ska ha skett på hans lantställe 2008. Tidigare i dag reagerar målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz på Timells inställning, som förmedlats via hans advokat.
"Martin Timell borde ha polisanmälts för länge sedan för de handlingar som min klient berättar om och som andra kvinnor som jag har pratat med med anledning av 'Metoo' berättat om. Händelser som tyvärr i dag har preskriberats. Det är stötande att sexualbrott har så korta preskriptionstider. Dessa måste bort”, skriver hon i en kommentar till Expressen.
Timells advokat har tidigare sagt att hon utgår från att förundersökningen läggs ned. Den bilden delar inte Massi Fritz.
"Martin Timell får förstås ha den inställning han vill men det förändrar inte min klients berättelse om våldtäkt och hennes väldigt detaljerade uppgifter. Det förändrar inte heller den omfattande stödbevisning som finns och som polis och åklagare för närvarande utreder”, skriver hon till tidningen.
TV4 har avslutat allt samarbete med Timell samt lyft "Äntligen hemma" ur tablå och playtjänst. Inspelningarna av kommande program har också stoppats, och kanalen har tillsatt en egen extern utredning om händelserna.
Kanalens ledning har även anmälts till diskrimineringsombudsmannen (DO) av "Äntligen hemmas" tidigare exekutiva producent, som uppger att hon för flera år sedan försökte initiera en utredning kring Timell men stoppades av TV4.
Fakta

Metoo

Den 5 oktober rapporterade New York Times att en mängd kvinnor anklagar Hollywood-producenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som pågått i decennier. Weinstein utreds nu för olika övergrepp, däribland flera fall av våldtäkt.

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet", skrev skådespelaren Alyssa Milano på Twitter den 15 oktober, och ett drygt dygn senare exploderade #metoo även i svenska sociala medier.

Under hashtaggen vittnar kända och okända kvinnor om sexuella trakasserier och övergrepp, och både i Sverige och utomlands har kända profiler fått lämna sina jobb efter anklagelser om sexuella trakasserier gentemot kvinnor.

I veckan publicerade Svenska Dagbladet även ett upprop från 456 kvinnliga skådespelare som vittnar övergrepp inom film- och teatervärlden. Uppropet går under namnet #tystnadtagning på sociala medier och på lördagen var uppropet undertecknat av 584 personer.

Fakta

Anklagelserna mot Timell

I samband med Metoo-kampanjen framkommer flera anklagelser mot programledaren och TV4-profilen Martin Timell rörande sexuella trakasserier. Han tas ur tjänst och den 23 oktober avslutar TV4 allt samarbete med honom. TV4 väljer även att plocka bort samtliga program där han deltar ur tablån och från kanalens playtjänst, samt tillsätter en extern utredning som ska granska kanalens arbetsmiljöer. Inspelningarna av säsongens kvarvarande avsnitt av "Äntligen hemma" stoppas också.

Den 30 oktober polisanmäls Timell för våldtäkt av en tidigare medarbetare, ett övergrepp som enligt anmälan ska ha skett 2008. Dagen därpå inleder åklagare en förundersökning.

Martin Timell nekar till alla anklagelser om brott.

Gå till toppen