Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: Tobias Lindberg: Utan enkla jobb blir det svårt för alla.

Fler enkla jobb i sikte.Bild: Jessica Gow/TT
Frågan om enkla jobb har varit svår att driva. Alliansen har öppnat för att gå lagstiftningsvägen till inträdesjobb med lite lägre löner medan regeringen har hänvisat till arbetsmarknadens parter. Och i förhandlingarna mellan dem har ingenting avgörande hänt.
Förrän nu?
Enligt medieuppgifter i veckan har LO, Unionen och arbetsgivarorganisationerna nått en principöverenskommelse. Nyanlända och långtidsarbetslösa ska kunna anställas till låg lön och samtidigt få bidrag av staten. Den sammanlagda inkomsten ska motsvara lägstalönen och utbildning ska ges i anslutning till jobben.
Modellen verkar lovande, i synnerhet som den sägs vara enkel och ha klart definierade kostnader. Flera tidigare jobbsatsningar har varit för komplexa och gjort begränsat avtryck i arbetslöshetsstatistiken.
Många av de hundratusentals asylsökande som kom till Sverige 2015 ska nu in på en arbetsmarknad vars tröskel redan framstår som hög för utrikes födda. Då råder det ingen tvekan om att det behövs en lösning av sådant slag som arbetsmarknadsparterna diskuterar.
Men ännu är förslaget inte i hamn – nu ska det förankras inom enskilda fackförbund. Vissa tycks tveka av rädsla för press nedåt på lönerna.
Men vad är egentligen alternativet till att underlätta för nyanlända att få jobb?
Sämre integration, ökat bidragsberoende, växande grå sektor …
Sådant gör hela landet fattigare.
Gå till toppen