Malmö

Falsk polis knackar dörr på Lugnet – riktiga polisen uppmanar: be alltid om leg

Iklädd polisväst och med fejkad kommunikationsutrustning begärde en man att få tillträde till tre olika lägenheter på Lugnet i fredags morse – och släpptes in.

Vid det första tillfällen var en tonårspojke ensam hemma i den aktuella lägenheten. Den falske polisen ska ha bankat på dörren och ropat att han är från polisen.
Väl inne i bostaden ska mannen ha spatserat runt ett par varv innan han lämnade adressen. När pojkens mamma senare kom hem upptäckte hon att en mobiltelefon saknades.
Två timmar senare, vid 10.30-tiden, upprepades händelseförloppet i en annan lägenhet i samma kvarter. En kvinna i 40-års åldern öppnade för fejkpolisen, som krävde att få se hennes legitimation och började ställa frågor.
Mannen ska samtidigt ha försökt ge sken av att han pratade med kollegor i en kommunikationsutrustning, vilket kvinnan snabbt insåg var en bluff.
Till slut fick kvinnan nog och bad mannen visa sin polisbricka. Han svarade att den låg kvar i hans bil och gick för att hämta legitimationen. Då låste kvinnan dörren – och mannen återvände inte.
Den tredje händelsen drabbade en man i 25-årsåldern, som också släppte in den falske polisen – men sedan fick honom att lämna genom att be om polisleg.
Alla tre händelserna är rubricerade som föregivande av allmän ställning, i det första fallet även som stöld. Polisen har sökt i sina system och kan bekräfta att det inte varit någon ur deras personal på de aktuella adresserna.
– Kvinnan och mannen som bad om att få se mannens leg har agerat helt rätt. Poliser glömmer aldrig sina leg. Och poliser beter sig inte på det här sättet, säger Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson.
På en polis-legitimation står alltid ett ID-nummer. Ringer du 114 14 kan du läsa upp numret och få bekräftat om personen verkligen är polis.
48 anmälningar om föregivande av allmän ställning har gjorts i Malmö i år. Den största kategorin består av personer som blivit nekade inträde på krogen och då påstått att de är poliser och krävt att bli insläppta.
Gå till toppen