Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lappland väntar för militärt EU-samarbete

Någon EU-armé ska det inte bli. Däremot kan gemensamma vapentester i Vidsel bli ett konkret resultat av det nya militärsamarbetet Pesco. Helt förenligt med alliansfriheten, tycker utrikesministern.

Fler gemensamma övningar i Vidsel-området i Lappland, som när tyska Nato-plan deltog 2009, kan komma att hållas inom ramen för EU:s nya militärsamarbete Pesco. Arkivfoto.Bild: Patrick Trägårdh / TT
– I det läge som vi befinner oss och som världen ser ut så är det viktigt att Europa tar större ansvar för vår egen säkerhet och att vi samordnar oss, säger Margot Wallström (S) i Bryssel.
– Det här har ingenting med EU-armé eller någon försvarsorganisation att göra. Det här är ett samarbete som rör konkreta projekt där olika länder går ihop och tittar på hur vi kan utveckla olika saker så att det kan tillföra en kompetens till respektive försvarsmakt, säger i sin tur försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Båda fanns på plats när 23 EU-länder på måndagen skrev på en avsiktsförklaring om Pesco.
– Det är definitivt ett historiskt tillfälle för det europeiska försvaret, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini.
Vad Pesco rent konkret ska bestå av återstår ännu att reda ut. Ett formellt startbeslut ska fattas i december. Då väntas man även kunna presentera åtminstone grundlinjerna i några av de första gemensamma projekten.
Sverige hoppas exempelvis på fler gemensamma övningar i Lappland.
– Vi har lanserat ett projekt som handlar om Vidsel, med tester och utvärderingar av både ammunition och missiler och olika flygfarkoster. Jag hoppas att det ska kunna gå vidare på ett positivt sätt och att vi utvecklar det tillsammans med samarbetspartner, säger Hultqvist.
Samtidigt innebär Pesco också att deltagarna lovar att regelbundet öka sina försvarsbudgetar. Någon siffra på hur mycket budgetarna ska uppgå till – som Nato har – ingår dock inte, även om vissa länder gärna hade velat ha något sådant.
Fast inte Sverige.
– Sverige har inte låst sig till något procentmål. Vi ser mer till att det viktiga är att vi tillför resurser och att vi bygger militär förmåga. Det får ju varje land göra utifrån sina förutsättningar. Vi fattar våra beslut i Sverige på ett suveränt sätt. Pesco är mellanstatligt. Det bygger på att staterna själva tar initiativ till och medverkar och har huvudansvaret för projekten, betonar Peter Hultqvist.
– Vi menar ju att det här är fullt förenligt med den militära alliansfriheten. Vi tycker det är bra att EU också visar att man vill sluta sig samman och samarbeta och faktiskt koordinera bättre det vi redan gör. Vi skulle kunna bli en riktigt viktig global aktör, både civilt och militärt, säger Margot Wallström.
Fakta

EU och försvaret

I artikel 42:2 i EU:s Lissabonfördrag talas om att den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken ska leda fram till ett gemensamt försvar – men bara när ländernas stats- och regeringschefer bestämt det med enhällighet.

I artikel 42:6 ges samtidigt möjlighet för dem som vill gå längre redan dessförinnan: "De medlemsstater som uppfyller högre krav på militär kapacitet och som har gjort mer bindande åtaganden på området med tanke på de mest krävande uppdragen ska upprätta ett permanent strukturerat samarbete inom ramen för unionen". På engelska förkortas samarbetet Pesco.

23 EU-länder – alla utom Storbritannien, Danmark, Irland, Malta och Portugal – har nu undertecknat en avsiktsförklaring kring att starta Pesco, som formellt ska göras genom ett beslut i december. Då väntas även fler detaljer kring vilka inledande gemensamma projekt som kan bli aktuella. I somras lanserades även en gemensam försvarsfond där EU-kommissionen hoppas kunna lägga upp till 15 miljarder svenska kronor om året för gemensam forskning, utveckling och produktion.

Fakta

Vidsel

Provplats Vidsel – tidigare känt som Robotförsöksplats Norrland – sköts av Försvarets materielverk (FMV) och beskrivs som "västra Europas största provområde över land för övningsskjutning och provning av flygburna och landbaserade robotsystem".

På området, som totalt är 1 650 kvadratkilometer stort och ligger i Lappland, testas såväl stridsflygplan som robotar och drönarsystem.

Vidselområdet etablerades 1958 då Vidsels flygplats byggdes nära Piteälven, precis på gränsen mellan Lappland och Norrbotten. Själva tätorten Vidsel ligger knappt två mil åt sydost.

Gå till toppen