Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Metoo: Operachefen själv utsatt för sexismen

653 sångare går samman i ett gemensamt upprop mot sexismen i opera- och konsertmiljön. Kvinnorna vittnar om våldtäktsförsök och grov sexistisk jargong. Kungliga Operans vd Birgitta Svendén sätter själv sitt namn på listan. – Som sångerska har jag själv blivit utsatt, av den anledningen kommer det här mycket närmare.

STOCKHOLM 20161202Bild: Stina Stjernkvist/TT
Det är i en artikel i Dagens Nyheter som kvinnorna höjer sina röster. En kvinna vittnar bland annat om hur hon tvingats klä av sig naken inför en regissör. En annan berättar om när en känd sångpedagog onanerade framför henne.
I många av fallen är det inflytelserika dirigenter, regissörer och manliga sångare som har förgripit sig på kvinnorna.
"Vi kräver att arbetsgivare och skolledningar slutar skydda, anställa och tjäna pengar på förövare. Vi kräver nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld. Sexuella övergrepp eller våldsutspel ska ge konsekvenser i form av uppsägning. Vi kommer inte längre vara tysta", skriver de under hashtaggen #visjungerut.
Anna Larsson, Katarina Dalayman, Erika Sunnegårdh och Miah Persson är några av de som har skrivit under uppropet.
Kungliga Operans vd Birgitta Svendén reagerar starkt på berättelserna.
– Jag är förbannad, upprörd och oerhört ledsen över att se att det är en sådan stor mängd kvinnor som varit utsatta, säger hon.
Birgitta Svendén har själv haft en lång internationell karriär som mezzosopran och säger att hon utifrån egna erfarenheter kan sätta sitt namn på uppropslistan.
– Som sångerska har jag själv blivit utsatt, av den anledningen kommer det här mycket närmare. I egenskap av chef, och med den bakgrunden, så kommer det här inte som någon överraskning, säger hon.
Den nolltolerans och handlingsplaner som finns på arbetsplatserna är inte tillräckligt, konstaterar operachefen.
– Vi måste bygga en miljö som gör att alla känner en trygghet på sin arbetsplats. Dels så att man vågar säga att man är utsatt, men också så att lagen är tydlig för samtliga medarbetare. Ingen man ska över huvud taget komma på tanken att de kan komma undan med det på teatern, säger Birgitta Svendén.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) känner sorg och frustration efter att ha tagit del av uppropet.
– Jag är bedrövad över omfattningen och känner sorg över grovheten i övergreppen, säger hon till TT.
Men ministern är också hoppfull om att det nu inte finns någon återvändo och säger att det måste byggas nya strukturer.
TT: Hur kan du som minister sätta ytterligare press på scenerna?
– Dels så kommer jag följa upp arbetet som våra nationalscener nu inleder och förstärker. Men jag kommer också arbeta fram verktyg från departementets sida som vi ska använda för att stötta arbetet för förändring och förhoppningsvis arbeta fram verktyg som kan användas inom kulturen i stort, säger Alice Bah Kuhnke.
Gå till toppen