Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Fastighetsvärd på Davidshall skriver falska kontrakt för att trissa upp hyrorna

Genom att skriva skenkontrakt har fastighetsägaren kunnat dubbla hyran för hyresgäster som hyr i andra hand. De drabbade är gästarbetare inom IT-sektorn och studenter som varit desperata efter boende.
– De tar vilken hyra de vill och vi tvingas betala, säger en person till tidningen Hem & Hyra.

Fastigheten ligger på en av Malmös mer attraktiva adresser i den centrala stadsdelen Davidshall. Vissa av hyresgästerna i huset betalar enligt den hyra som avtalats. Men för ett antal lägenheter i samma hus har fastighetsägaren i praktiken chockhöjt hyrorna.
För att kunna pressa upp hyrorna har fastighetsägaren först hyrt ut lägenheterna till någon annan, en så kallad bulvan som inte har för avsikt att flytta in. Enligt tidningen Hem & Hyras granskning har fastighetsägaren skrivit förstahandskontrakt med personer i sin bekantskap- och affärskrets. I detta första led har hyran på vissa lägenheter skrivits upp nära 50 procent från den avtalade hyran.
Därefter har bulvanerna skrivit hyreskontrakt med andrahandshyresgästerna. I detta andra led har hyran höjts ytterligare. Resultatet: den person som faktiskt bor i lägenheten har fått en hyreshöjning som motsvarar den dubbla ursprungshyran.
– De tar vilken hyra de vill och vi tvingas betala, säger en av de drabbade till tidningen.
Många av dem som drabbats av fastighetsvärdens ockerhyror är nyinflyttade i Sverige och har kommit hit för att studera eller arbeta inom IT-branschen. Lägenheterna förmedlas via kontakter och enligt en källa till tidningen har man sett det som ett snabbt – om än dyrt – sätt att hitta ett boende som ny i Sverige.
– Hyresvärden utnyttjar vår situation. Vill värden att vi betalar 12 000 kronor för en liten lägenhet så gör vi det för vi har inget val. Hyresvärden kan ta ut vilken hyra som helst, vi är hjälplösa, säger en av de drabbade.
Fastighetsägaren uppger till Hem & Hyra att han inte har någon insyn i vilken hyra andrahandshyresgästerna betalar. Men tidningens granskning visar att i alla fall en person som hyrt i andra hand har betalat in hyran på ett konto som står i fastighetsägarens namn.
Upplägget med bulvankontrakt är inte olagligt, men däremot kan hyresnivåerna vara det, skriver tidningen som också rapporterar att Hyresgästföreningen kräver värden på 125 000 kronor i skadestånd via hyresnämnden. Redan för nio år sedan låg hyresgästföreningen i strid med fastighetsägaren i ett fall som liknar detta.
Fotnot: HD och Sydsvenskan har sökt fastighetsägaren för en kommentar.
Gå till toppen