Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöbon vill sprida matglädje till barn: ”Jag vill att de ska kunna ta framtida debatter om hållbarhetstänk”

Malmöbon Anton Daag tilldelas stiftelsen Botildenborgs stipendium för sitt arbete med en matgrupp på Sorgenfriskolan. Vad han ska göra för pengarna? Åka på inspirationsresa till Norge.

26-åriga Malmöbon Anton Daag får Stiftelsen Botildenborgs stipendium på 25 000 kronor ”för sitt arbete att sprida matglädje och kunskap om måltidens betydelse till unga”.Bild: Stefan Hellström
Anton Daag från Malmö tilldelas 2017 års stipendium från Stiftelsen Botildenborg.
Han får stipendiet för sitt engagemang på Sorgenfriskolan, där han hållit i en matgrupp för barn. ”Genom glädje och lek inspirerar Anton barn till att bli medvetna konsumenter – för ett hållbart samhälle” står att läsa i motiveringen.
Sedan ett drygt år tillbaka arbetar han inte längre på skolan, utan arbetar med andra frågor på grundskoleförvaltningen.
När Sydsvenskan når stipendiaten ett par timmar före utdelningsceremonin är han förväntansfull och en aning spänd.
– Jag har inte varit med om något liknande innan så det är nytt för mig, säger han. Det är en form av bekräftelse på något bra man gjort, att man har arbetat med rätt saker och kunnat bidra till någonting bättre.
Anton Daag har ett starkt matintresse, och tycker om att både äta och laga mat. Det började när han lämnade föräldrahemmet och flyttade in i en lägenhet på Möllan.
– Ett matmecka öppnades, med marknaden, butikerna och kulturen runt Möllevångstorget.
– Mat är en av de största kulturbärarna skulle jag vilja påstå, fortsätter han. Alla har en relation till mat, från att man är barn till att man är gammal.
Läs också Han vill skapa möten med mat
Enligt Anton Daag är matlagning och tänk kring matproduktion viktigt för ett hållbart samhälle.
– Medvetna val är det jag vill belysa när jag har de här grupperna. Jag vill att de ska kunna ta framtida debatter om hållbarhetstänk.
En del är också att få barnen att äta mer frukt och grönt. En övning Anton Daag gjort med barnen på skolan är att laga en "hårmacka", där olika grönsaker används för att bilda ett ansikte.
– Plötsligt är det inte en tomat eller en paprika utan en mun eller ett öga, förklarar han. Kolla bara på lösgodis; det ser ut som svampar, råttor och maskar. Barnen får en identitet i det där som vi vuxna egentligen gillar.
De 25 000 kronorna ska betala en inspirationsresa i vår till Geitmyra kultursenter för barn i Oslo.
– De har byggt upp ett helt centrum med kreativitet kring måltiden. Man tittar på allt ”från jord till bord” och har bjudit in kockar att laga tillsammans med barn.
Fakta

Stiftelsens motivering

”Anton Daag tilldelas Stiftelsen Botildenborgs stipendium för sitt arbete att sprida matglädje och kunskap om måltidens betydelse till unga. Med brinnande entusiasm bidrar han till att barn, redan från första klass, på ett lekfullt sätt blir intresserade av mat. Genom glädje och lek inspirerar Anton barn till att bli medvetna konsumenter – för ett hållbart samhälle.”

Källa: Stiftelsen Botildenborg

Se Botildenborgs film om Anton Daag här.
Gå till toppen