Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: Bra att veta vilka som begår brott.

Moderaterna vill kartlägga sexualbrott.Bild: Junge, Heiko
Moderaterna vill kartlägga vilka som begår sexualbrott, vilka som drabbas och var offer respektive förövare är födda, förklarade partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé i en debatt med Mats Pertoft (MP) i P1-morgon (14/11).
Miljöpartiet är motståndare till förslaget. Om förövaren har utländsk bakgrund är enligt MP inte relevant.
"Vi ska bygga vår rättspolitik på kunskap och inte på fördomar och populism", argumenterar Pertoft.
Fast poängen med forskning är att den ska ge kunskap som kan användas för att bemöta just fördomar och populism. Avsaknad av kunskap har väl aldrig i mänsklighetens historia hindrat folk från att spekulera.
Att diskutera samhällsproblem utifrån fakta är bättre än att diskutera utifrån rykten, utifrån vad än den ene, än den andre tror sig veta. Med fakta som utgångspunkt kan partierna sedan utforma sin rättspolitik.
Fast om Brottsförebyggande rådet nu ska göra en studie är det lika bra att granska alla typer av brott.
Den senaste större kartläggningen av det här slaget, Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet, är från 2005. Den visade en tydlig överrepresentation för personer med utländsk bakgrund: andelen som registrerats för brott var större än deras andel av befolkningen. Överrepresentationen minskade men försvann inte när hänsyn tagits till faktorer som ålder, kön och inkomst.
Det är alltid individer som begår brott. Inte kollektiv. De allra, allra flesta – oavsett födelseort, hudfärg och hårfärg – begår inte allvarliga brott. Det innebär inte att statistik på gruppnivå saknar värde.
En undersökning skulle inte minst bli ett facit på om den politik som förts varit framgångsrik när det gäller att minska skillnaderna i brottslighet mellan infödda och inflyttade.
Kanske är detta rent av en orsak till att många politiker tvekar.
Gå till toppen