Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Tipset som sprängde stöldligan – Staffanstorpsbon prisas av polisen

Det var ett ingripande från en privatperson som ledde till att polisen kunde spränga stöldligan som haft sin bas i Staffanstorp. På tisdagen tilldelades han medalj av polisen för sitt ingripande.

Staffanstorpsbon får medalj av polisen för sitt rådiga ingripande. Hans insats ledde polisen rakt in i stöldligans hjärta.Bild: Lars Brundin
– Vi vill ta tillfället i akt att visa vår uppskattning för hans rådiga ingripande. Att vara vaken, uppmärksam och ringa polisen när man ser något kan räcka långt, säger Patrik Ahrlin, lokalpolisområdeschef.
På tisdagseftermiddagen visade han lokalpolisområdets tacksamhet genom att lämna över en medalj till Staffanstorpsbon vars tips ledde polisen till den stora tjuvgömman i en kontorslokal i ett industriområde i Staffanstorp.
Läs mer: Stöldliga sprängd – elva gripna misstänka för stort antal inbrott i företagsbilar
– Det känns kul att ha bidragit. Det är först i efterhand som jag förstått hur många som har drabbats i den här härvan, säger tipsaren som vill vara anonym.
Det var en morgon i september som han stannat till för att dricka en kopp kaffe på Cirkle K i Staffanstorp. Alldeles bakom där han parkerat sin bil fick han syn på en firmabil som han kände igen. Bara två veckor tidigare hade en bil av samma modell stulits från hans morbrors byggfirma när den stod parkerad utanför köpcentret Mobilia i Malmö.
Lokalpolisområdeschef Patrik Ahrlin och Staffanstorpsbon under prisutdelningsceremonin på polisstationen i Staffanstorp.Bild: Lars Brundin
– Den var lätt att känna igen även om dekalerna var borttagna och plåtarna utbytta. Det är en ovanlig modell och den hade dessutom en krockskada som stämde överens med den som blivit stulen från min morbror, säger han.
När föraren av firmabilen körde ut från bensinstationen bestämde han sig för att följa efter. Samtidigt ringde han polisen som skickade patruller från Lund. Han körde efter firmabilen till ett industriområde i Staffanstorp där föraren parkerade utanför en kontorslokal.
– Det var mycket adrenalin och jag hade hög puls. Tänk om de hade blivit misstänksamma och tagit mitt registreringsnummer?
Mindre än en minut efter att han stannat bilen anlände den första polispatrullen. På platsen greps elva personer och i en husrannsakan mot kontorslokalen och den stulna firmabilen fann polisen stöldgods i form av ett stort antal verktyg och maskiner.
Beslag av stöldgods i kontorslokalen på industriområdet i Staffanstorp.Bild: Polisen
Läs mer: Ännu en tjuvgömma sprängd i Staffanstorp – 12 sitter häktade för verktygsstölderna
Senare hittades ännu mer stöldgods i en ny husrannsakan hemma hos mannen som hyr kontorslokalen. Mannen driver byggföretag i Staffanstorp och pekas ut av polisen som huvudman för tjuvligan. Enligt polisen uppgår det sammanlagda värdet på stöldgodset till cirka en miljon kronor.
– Det här är en stor vinst för samhället. Om han hade konfronterat tjuvarna istället för att följa efter dem hade risken funnits att de sprungit därifrån. Då hade vi fått tillbaka en stulen bil, men ingen gripen, säger Patrik Ahrlin.
I samband med tillslaget på gården utanför Staffanstorp togs stora mängder verktyg och maskiner i beslag.Bild: Polisen
Gå till toppen