Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lundaspexarna sätter upp ”Röde Orm”

Den som händelsevis läst Frans G Bengtssons ”Röde Orm” kommer att känna igen ”några godbitar” i höstens nyskrivna Lundaspex. Att beskriva hela handlingen ter sig ungefär lika lätt som att sammanfatta en James Bond-film.

Den sköna Ylva (Emil Lundqvist) i klädnad kantad av möbeltyg får hjälp att förbereda sig av Louisa Malmborg och Josefin Frick. Manliga ögonbryn har täckts över med vax och ersatts av högre placerade, mer kvinnliga.Bild: Ingemar D Kristiansen
Året är 995, det är vikingatid och såväl yxor, som svärd och spjut förekommer på AF:s stora scen när frukten av 108 studenters arbete visas upp vid premiären den 1 december.
– Det blir inget blod...tyvärr. Det är barnvänligt, säger Axel Willman, som regisserar det första nyskrivna spexet på tre år.
Karaktärerna Orm och Ylva kuttrar som man kan förvänta sig av ett kärlekspar, när de ger en försmak av vad som komma skall. Sminkgruppen har arbetat i en timme för att förvandla läkarstuderande Gustav Löwegren till honom och lingvistikstudenten Emil Lundqvist till henne.
– Det ska synas på 30 meters håll, säger Elise Sarrimo om de grova dragen och de förstärkta ögonbrynen.
Alla inblandade i spexet har bråda tider. På en månad ska allting repeteras in. En dryg fjärdedel av medlemmarna är nya. Symaskinerna går varma. 27 kostymer ska tillverkas. Fyra är klara.
Den rödaktiga peruken som Orm bär i Lundaspexet har klippts om och piffats upp efter att ha blivit lite tilltufsad då den användes till en kvinnoroll under ett tidigare spex.
– Vi försöker återanvända så mycket som möjligt, säger juridikstuderande Amanda Persson i sminket.
Hälften av de många karaktärerna på scen är kvinnor, men som traditionen bjuder spelas alla rollerna av män. Motsatsen gäller i Boelspexet.
– Jag är nöjd med att vara bakom scen, säger Elise Sarrimo, som läser filosofi och matematik när hon inte arbetar med Lundaspexet.
Emil Lundqvist är proffs, utbildad i klassisk sång vid musikhögskolan och uppträder bland annat på Södertäljeoperan.
– Du är undantaget. Alla andra är glada amatörer, säger Gustav Löwegren, som är med i sitt tolfte spex på raken.
Axel Willman regisserar sitt tredje Lundaspex efter ”Beethoven” och ”Cook”.Bild: Ingemar D Kristiansen
Kärleksparet Orm (Gustav Löwegren) och Ylva (Emil Lundqvist) förbereder premiären bland annat genom att repetera sånger vid pianot. Bara skådespelaren bakom Orm har läst ”Röde Orm”.Bild: Ingemar D Kristiansen
Elise Sarrimo och Josefina Frick arbetar bakom scen. Här ser de till att Ylva (Emil Lundqvist) anländer i värdigt skick till årets presskonferens inför höstens Lundaspex.Bild: Ingemar D Kristiansen
Fakta

Lundaspexet

Nyskrivna ”Röde Orm” har premiär den 1 december. Därefter ges två föreställningar på lördagen den 2 december och ytterligare två söndagen den 3 december.

Senast ett nyskrivet Lundaspex visades var 2014, då ”Oscar Wilde” sattes upp.

Lundaspexet är en tradition sedan 1886 då det första studentspexet ”Gerda” uppfördes.

Gå till toppen