Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skådespelerskornas vittnesmål från Tystnad Tagning läses upp på teaterscenen i Malmö

De svenska skådespelerskornas vittnesmål om sexuella övergrepp tar sig nu upp på teaterscenen. På söndag kommer flera av de som skrivit under uppropet Tystnad Tagning att läsa vittnesmål på Malmö stadsteaters stora scen Hipp.

Bild: Fredrik Sandberg/TT
Förra veckan publicerade 456 svenska skådespelerskor ett upprop i Svenska Dagbladet mot sexuella övergrepp. Sedan dess har uppropet vuxit och idag är det 703 som har skrivit under.
Nu är det klart att vittnesmålen om de grova sexuella övergreppen kommer att ta sig upp på teaterscenen. Den 19–20 november kommer vittesmålen från uppropet ”Tystnad tagning” att läsas upp på ett flertal av landets scener.
Söndagen den 19 november klockan 19 kommer ett antal skådespelerskor att läsa texter från uppropet på Malmö stadsteaters scen Hipp. Det är fritt inträde under kvällen.
”Vittnesmålen är anonyma och ingen läser sitt eget. De kommer ifrån hela landet och vi har avlägsnat allt som kan identifiera förövarna. Detta gör vi för att sätta fokus på problemen som det strukturella kvinnoförtrycket skapar”, står det i inbjudan.
Fakta

Tystnad Tagnings manifest

* Vi vill att de med maktpositioner i vår bransch, teaterchefer, producenter, regissörer, produktionsbolag tar sitt ansvar och börjar agera med omsorg och ansvar för sina medmänniskor. Det är makthavarnas ansvar att se till att ingen blir sexuellt utsatt på arbetsplatsen och vi vill även att ansvariga ställs till svars om man blundat för övergrepp.

* Vi vill se flera kvinnliga upphovsmakare, producenter och regissörer så att medlen, och därmed makten, kan börja omfördelas. Vi är övertygade om att övergreppen inte handlar om sex utan om makt.

* Sluta anställa, skydda och tjäna pengar på förövare.

* Vi vill att ett neutralt ombud ifrån Teaterförbundet anställs, som bara jobbar med frågor gällande övergrepp, dit de drabbade kan vända sig för att få stöd och hjälp för att ställa krav på kollegor.

* Nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld. Bevisade sexuella övergrepp eller våldsutspel ska ge konsekvenser i form av uppsägning.

Vad kommer vi nu att göra med alla de vittnesbörder om sexuella överträdelser, övergrepp och kränkningar som vi har fått ta del av? Vi kommer inte längre att vara tysta. Vi kommer att ställa de ansvariga till svars och låta rättsväsendet göra sitt jobb när det finns anledning till det. Vi kommer att lägga skammen där den hör hemma – hos förövaren och den som skyddar honom. Vi välkomnar och gläds åt en ny världsordning.

Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen