Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Sviker Sverige nu har ordet solidaritet förvandlas till en ihålig floskel vars verkliga innebörd är likgiltighet."

De unga som flydde till Sverige 2015 måste få stanna, skriver fyra företrädare för Miljöpartiet i Helsingborg.

Sommarlovsaktivitet för ensamkommande i Helsingborg där de bygger och renoverar cyklar.Bild: Britt-Mari Olsson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Läget för unga som länge sökt asyl i Sverige är akut. Det är två år sedan mångamänniskor tog sig till Sverige i hopp om skydd undan krig och förföljelse. En stor del var barn och många av dem kom ensamma.
För att säkerställa att Sverige skulle kunna erbjuda ett bra mottagande accepterade Miljöpartiet migrationsöverenskommelsen där regeringen och de fyra borgerliga allianspartierna kom överens om en åtgärdsplan för hur flyktingkrisen ska hanteras. Miljöpartiethar sedan dess, både i regeringen, kommunerna och landstingen ansträngt sig till det yttersta för att mottagandet ska ske på ett så bra sätt som möjligt.
Men Miljöpartiet har också ständigt tryckt på Socialdemokraterna, vår samarbetspartner i regeringen, för att reglerna ska mjukas upp, alltid ur ett barnperspektiv, och sett till att positiva förändringar kommit till stånd.
Allt fler organisationer och politiker ställer sig nu bakom det högst rimliga och humanitära kravet att alla unga som kom till Sverige 2015 ska få stanna, något som Miljöpartiets kongress i maj slog fast att partiet ska verka för.
De unga ensamkommandes akuta läge har nu också äntligen trängt upp i regeringskansliet där Miljöpartiet och Socialdemokraterna förhandlar om hur deras situation ska lösas på bästa sätt.
Perioden efter migrationsöverenskommelsen har varit en tuff tidför oss miljöpartister, men vi är vuxna och är därför framför allt skyldiga att förstå barnens perspektiv och hålla fokus på deras framtid.
Att ha lyckats fly ensam till ett främmande land, med hopp, energi och förväntan om att få bli en bärande del av ett mer rättvist och säkert samhälle, är en bragd. Att denna kraft rinner bort under en lång väntan och förbyts i ångest och rädsla för utvisning är inte underligt. Men det är också djupt tragiskt.
I Helsingborg, där vi verkar, kämpar många hårt för att lindra ångesten hos de unga människor som väntar på asylbesked. Lärare och annan personal på skolorna sliter och skapar fantastiska motivationsteam. Volontärer och godemän lägger mycket tid på meningsfullsamvaro och lindring. Socialtjänsten förbättrar ständigt de tillfälliga hemstadenkan erbjuda och samverkar med alla som arbetar för integration. Näringslivet skapar praktikplatser och många företag och enskilda personer kommer med väl utvecklade idéer.
Vi ser hur unga asylsökandekämpar, lär sig svenska, blir en del av föreningslivet, integreras och stärker det svenska samhället genom sitt engagemang. Men vi ser också att en del av dessa ungdomar tar till droger och skadar sig själva för att klara den svåra ovisshet som den långa väntan på asylbesked medför.
Den mycket tuffasituationen medför också påfrestningar på de skolor som tar emot barnen och ungdomarna. De löper allt större risk att misslyckas med sin skolgång och fastna i missbruk och kriminalitet.
Det ovärdiga hanterandet av unga människor måste få ett slut. Sviker Sverige nu riskerar ordet solidaritet att förvandlas till en ihålig floskel vars verkliga innebörd blir likgiltighet. Att en majoritet i riksdagen säger ja till att de unga som flydde till Sverige 2015 måste få stanna är den absolut mest avgörande faktorn för dessa ungas hälsa, livskvalitet och framtidstro.

Annika Román (MP)

kommunalråd och vice ordförande i Helsingborgs kommunstyrelse.

Ann-Christine Borgman (MP)

ordförande i Helsingborgs socialnämnd.

Liselotte Lindskog (MP)

vice ordförande i Helsingborgs barn- och utbildningsnämnd.

Marcus Friberg (MP)

gruppledare i Helsingborgs kommunfullmäktige och kommunalråd.
Gå till toppen