Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dags för ny rättegång i piratkopieringsmål

Den ena parten vill se ett betydligt högre skadestånd. Den andra anser att förra domen var felaktig. Nu inleds rättegången i Sveriges största piratkopieringsmål gällande design och som gått vidare till Patent- och marknadsöverdomstolen.

Bordslampan Flowerpot från 1968 av danska industridesignern Verner Panton. Arkivbild.Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Fåtöljen Ägget och PH-lampan. Det är bara några av en mängd olika designermöbler som kopierades och såldes av företaget Designers revolt. Priset var betydligt lägre än för originalen och bolaget uppges ha omsatt närmare 50 miljoner kronor under de tre år som verksamheten var igång.
Företaget som grundades av entreprenören Lennart Nyberg, mångmiljonär genom sitt forna bläckpatronsföretag Ink Club, registrerades i Storbritannien för att utnyttja andra upphovsregler. Dock såldes kopiorna till Sverige och Nyberg dömdes till 1,5 års fängelse för brott mot upphovsrättslagen samt varumärkeslagen.
Båda sidorna valde att överklaga och nu har målet gått vidare till Patent- och marknadsöverdomstolen som är en särskild domstol i Svea hovrätt.
– Alla rättighetsinnehavarna ville gå vidare. Man anser att man har begärt skälig ersättning och jag utgår ifrån att man får ersättning för de intrång som har begåtts, säger Sara Lindbäck, jurist på Rättighetsalliansen till TT.
Totalt har man yrkat på 62,6 miljoner kronor för åtta rättighetshavares räkning, i tingsrätten blev ersättningen 27 miljoner kronor.
Motparten meddelade omedelbart när domen föll att man skulle överklaga. TT har sökt Lennart Nybergs försvarsadvokat Hans Strandberg utan resultat men i samband med domen, sade han till SvD:
– Tingsrättens dom är inte självklar eftersom försäljningen var från England. Ska man då dömas för det i Sverige för att svenska köpare handlar varorna i England, frågar han sig.
Ett nytt svar på den frågan väntas nu när domen väl faller.
Fakta

Bakgrund

Designers revolt grundades av den svenska entreprenören Lennart Nyberg och bolaget registrerades på brittiska Isle of Man.

Storbritannien har ett undantag jämfört med övriga EU som innebär att upphovsrätten för bruksdesign endast gäller i 25 år. Det är den regeln som företaget har hänvisat till för att motivera sin verksamhet. I Sverige gäller upphovsrätten i 70 år efter formgivarens död.

Då företaget har haft lager och distribution i Sverige stämdes bolaget av åklagare och en grupp av rättighetsinnehavare.

Lennart Nyberg dömdes till 1,5 års fängelse för brott mot upphovsrättslagen. 27 miljoner i skadestånd skulle också betalas ut till en rad olika designföretag. Lennart Nyberg och företaget måste dessutom betala 7 respektive 15 miljoner kronor till staten. (TT)

Gå till toppen