Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De vann tävling om radhusbygge på Brunnshög

Detaljplanerna är stoppade. Men politikerna har ändå godkänt vilka som får bygga radhus i centrala Brunnshög. Varje hus ska få sitt eget signum genom fyra olika arkitektgrupper.

Så här tänker sig Radar Arkitektur & Planering att stadsradhusen i Brunnshög kan se ut. På visionsbilden är de dock placerade i en stad vid vatten.Bild: Radar Arkitektur & Planering
Under onsdagen kom beskedet att länsstyrelsen tillfälligt stoppar de två antagna detaljplanerna för centrala Brunnshög med nästan tusen bostäder. Anledningen är att det fortfarande är oklart om planerna hamnar inom beredskapszonen för ESS.
Under sitt möte samma kväll fattade tekniska nämnden ändå beslut om vilka som får rita och bygga 28 radhus just där. De fyra anbudsgivarna hade valts ut av kommunens jury.
– Vi hade information om detaljplanerna, men valde ändå att gå vidare med tävlingen. Det är svårt att bedöma hur processen kring detaljplanerna löper vidare, säger Emma Berginger (MP), ordförande i tekniska nämnden.
Här ska de arkitektritade radhusen i centrala Brunnshög byggas.Bild: Lunds kommun
På Brunnshög vill kommunen testa nya grepp. Därför lät man i denna tävling arkitekter snarare än traditionella byggbolag tävla om byggrätterna. Tanken är att alla radhus ska få ett eget utseende och uttryck.
Bland de vinnande arkitekterna finns väletablerade duon arkitektduon Elding Oscarson, som har ritat den nya entrén och restaurangen på Skissernas museum, och vars förslag till nytt Lund C nu vidareutvecklas.
Nykomlingar är två studenter från Chalmers i Göteborg som samarbetar med Radar Arkitektur & Planering (se alla vinnande anbud i faktaruta)
– Det handlar om att hitta en arkitektonisk bredd. Både namnkunniga och nya unga arkitekter får vara med och skapa kvarteren. Det har funnits ett starkt intresse för att bidra, säger Emma Berginger.
Byggstart för arkitektradhusen är planerad till 2019, och förhoppningen är att de ska bidra till ”en myllrande miljö” när de står klara.
Arkitektduon Elding Oscarson står bakom detta "Town House" i Landskrona. Nu ska de rita hus på Brunnshög.Bild: Elding Oscarson
Tidigare i höstas avgjordes en annan markanvisningstävling för centrala Brunnshög. Då fick byggföretagen Sundprojekt, Midroc, Sydö och Wästbygg möjlighet att köpa mark av kommunen och sammanlagt bygga 180 bostads- och hyresrätter.
Byggstart för dem är planerad till slutet av 2018 med inflyttning 2019-2020.
Även de bostäderna ingår i de detaljplaner som nu satts på vänt.
Fakta

Här är de vinnande arkitekterna

* Jonas Lindvall, Elding Oscarson Arkitekter, Johannes Norlander Arkitektur och Johan Robert Nilsson Arkitektkontor.

* Bornstein Lyckefors Arkitekter, OkiDoki, Sjöblom Freij Arkitekter, Rundlöv Björling Arkitektur, Nilsson Rahm, New Order, Dehlin Brattgård Arkitekter.

* Testbedstudio Arkitekter och Förstberg Ling.

* Radar Arkitektur & Planering, i samarbete med två studenter från Chalmers.

Gå till toppen