Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Höllvikenföretagare sålde dödsdrog via nätet — ställs inför rätta

Höllvikenföretagaren drev en sajt där man kan köpa nätdroger som inte hunnit bli narkotikaklassade. När en professor genomförde ett provköp fick han dödsdrogen fentanyl skickad hem till brevlådan. Nu åtalas företagaren och hans kumpan.

På den aktuella nätsajten säljs nässprayer med preparat som enligt 38-åringen är lagliga – men tester visar att det är narkotikaklassade produkter.
Laboratoriet på Karolinska institutet genomför regelbundet så kallade provköp av lagliga nätdroger för att utöka sitt referensmaterial och upptäcka nya substanser.
Därför riktades fokus mot sajten som drivs av en 38-åring från Höllviken, och hans försäljning av den extremt potenta drogen akrylfentanyl. Efter att ha orsakat ett stort antal dödsfall har nässprayen narkotikaklassats.
Den verkar så att medvetandegraden sänks, därefter slutar personen att andas. Får man inte sjukvård i tid med motgift så dör man.
Men när en professor med hjälp av sin sons internetkunskaper gjorde ett provköp i februari ifjol var akrylfentanyl fullt laglig.
Nästa dag damp ett omärkt brunt kuvert ner i professorns brevlåda, i brevet låg en omärkt sprayvätska med ”klar vätska i.”
Vätskan har analyserats av både Karolinska och Läkemedelsverket som konstaterar att flaskan innehåller motsvarande 20 mikrogram av det narkotikaklassade fentanyl.
– Denna mängd räcker till upp till 100 dödliga doser om personer som får det i sig inte har utvecklat någon tolerans mot substansen, uppger professorn i förhör.
Provköpet har lett till att 39-åringen och en jämnårig Helsingborgare nu ställs inför rätta för två överlåtelser av fentanyl. De åtalas även grovt narkotikabrott genom att ha förvarat cirka 300 gram av den heroinliknande opioiden U-47700 i en källarlokal i Klippan - en tredjedel har haft en renhetsgrad på 89 procent.
Båda männen nekar till brott. Höllvikenföretagaren uppger i förhör att han beställer preparaten från Kina och får dem testade på ett labb i Barcelona. Hela affärsidén är att sälja lagliga preparat, vilka även anges på hemsidan.
På fråga hur det kommer sig att han ändå sålt det narkotikaklassade fentanyl svarar 38-åringen.
– Kineserna måste ha skickat fel produkt.
38-åringen uppger att han själv saknar utbildning i kemi och farmakologi men håller sig uppdaterad via folkhälsoinstitutets hemsida. Angående huruvida han även säljer till barn uppger 38-åringen att han försöker kolla alla kunder på Ratsit.
Gå till toppen