Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Polisen får använda mikrofoner för övervakning

Ljuddetekteringen väntas vara i bruk i Järvaområdet nästa år. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
För första gången kommer svensk polis att få sätta upp ljuddetekteringsmikrofoner för brottsövervakning i Järvaområdet i Stockholms län, skriver Svenska Dagbladet.
Mikrofonerna, som inte kommer vara synliga för allmänheten, ska användas för att fånga upp ljud från till exempel skottlossningar, explosioner, skrik och glaskrossning.
– Jag vet att polisen i New York sedan länge framgångsrikt använder sig av mikrofoner. Men det här är första gången en polismyndighet i Sverige får tillstånd vad jag känner till, säger Joakim Söderström, ansvarig för polisens kameraövervakning.
Ljuddetekteringen kopplas direkt till polisens ledningscentral och tjänstgörande poliser i området kommer omedelbart att få ett sms eller ett mejl om något allvarligt inträffat.
Förra veckan sade länsstyrelsen i Stockholm ja till att polisen får fortsätta att kameraövervaka Rinkeby, Tensta och Husby i minst fem år till.
Gå till toppen