Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Tänker kommunen förvandla Sveriges bästa åkrar till förortsbebyggelse?

Frågan om åkermarken söder om Lund är den viktigaste i Lunds översiktsplan, skriver Gunnar Stensson.Bild: Lars Brundin
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Vad ska ske med åkerjorden söder om Lund?
Alla som pendlar mellan Lund och Malmö ser hur den glesa, enformiga villabebyggelsen med bilar, gator, vatten-, el- och avloppsledningar breder ut sig över åkerjordar som räknas tills världens bästa. Utbredningen har pågått flera år och tycks snarast accelerera, så att hela sydvästra Skåne omvandlas från produktiv åkermark till tärande förortsområden.
Detta sker samtidigt som forskarna vid klimatkonferensen i Bonn varnar för att den globala uppvärmningen leder till att skördarna minskar och att antalet klimatflyktingar mångdubblas.
Det är väl inte möjligt att Lunds kommun planerar att omvandla värdefull åkermark till förortsbebyggelse?
Frågan måste ställas, eftersom ett vidsträckt område söder om Lunds på översiktskartan är markerat som ”Gemensamt utredningsområde med Staffanstorps kommun”.
Det är första gången Lunds översiktsplan går utanför Lunds gränser. Området består av förstklassig åkermark till nästan hundra procent. Vad ska ske med detta område? Ny bebyggelse? Nya vägar?
Planerar Lunds och Staffanstorps kommuner att helt eller delvis urbanisera denna åkermark?
Björn Abelson, byggnadsnämndens ordförande, försäkrar att han vill möta klimat- och miljökraven och spara på den värdefulla åkermarken (Sydsvenskan 7 november). Jag tror på hans goda vilja. Jag tror inte att han har några onda planer. Men frågan om åkermarken söder om Lund är den viktigaste i Lunds översiktsplan. Och den nämner han inte.
Läs också Översiktsplanen gör att fler kan bo och leva i Lund
Han är inte ensam om översiktsplanen. Han skriver själv att avsikten är att med bred politisk uppslutning skapa en plan med plats för alla. Därför är det viktigt att han formulerar en ståndpunkt.
Jag hoppas på ett så konkret svar som möjligt på frågan vad som ska ske med åkermarken söder om Lund.
I övrigt är jag optimist. Det är möjligt att förtäta Lund inom kommunens gränser så att 50 000 nya Lundabor kan leva tillsammans i osegregerade områden.
Jag är övertygad om att det är möjligt utveckla en detaljplan för Källby som tar hänsyn till områdets stora naturvärden, det rika fågellivet i dammarna och vandringsstigarna längs Höje å.
Jag vill peka på det efterföljansvärda exempel på vackert och tätt boende med bibehållande av natur och parker som Klostergården utgör.
Jag tror också att det är möjligt att bevara det gröna stråket mellan stadsparken och Höje å, att bevara koloniträdgården Klostertäppan och odlingslotterna vid Källby mölla och att bevara naturvärdena vid ån, men skulle gärna vilja få det bekräftat inför utarbetandet av detaljplanen.
Jag och många andra hoppas också att det ska bli möjligt att bevara korpfotbollsplanerna. Vi ser med spänning fram mot detaljplanerna för området kring den nya Klostergårdsstationen.

Gunnar Stensson

Gunnar Stensson är ordförande i Klostergårdens byalag sedan många år.
Gå till toppen