Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Per Svensson: Trettioåriga kriget går igen i dagens Syrien

Bild: Max Black
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Nästa år är det fyrahundra år sedan trettioåriga kriget bröt ut. Herfried Münkler, professor i politisk teori vid Humboldtuniversitetet i Berlin, har påpassligt skrivit en nästan tusensidig monografi över en av Europas stora katastrofer: ”Der Dreissigjährige Krieg. Europäische Katastrophe, deutsche Trauma 1618-1648 (Rowohlt).
I en lång intervju i tidningen Der Spiegel (44/2017) formulerar Münkler en illusionslöst saklig förklaring till att det trettioåriga kriget blev så långvarigt och så förödande: människor trodde på det rättfärdiga i kriget.
Münkler framhåller att det finns tydliga paralleller mellan det trettioåriga kriget och dagens brutala konflikter i Afrika och Mellanöstern. Den era som präglades av ”klassiska” krig mellan stater är ”definitivt över”, slår han fast. Den typen av krig var ett slags blodig förlängning av intressepolitiken. Man slogs så länge de hägrande vinsterna var större än de förmodade kostnaderna.
Vår tids krig liknar, enligt Münkler, istället just det trettioåriga kriget: De karaktäriseras av mixen mellan decentraliserad affärsverksamhet (plundring, smuggling, krigsherrar) och ideologisk eller religiös fanatism.
Och när man slåss av övertygelse, när striden gäller värden som upplevs som ”odelbara”, bryr man sig inte om rationella kostnadskalkyler; då fortsätter kriget tills alla resurser är förbrukade, tills ingen längre orkar lyfta ett vapen.
Fred i Syrien? Herfried Münkler är inte optimist.
Gå till toppen