Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inside Redhawks

Kent Leijon Jönsson: Fångad av en Stormvind – Redhawks elegant tjusar SHL

Bild: BILDBYRÅN
Malmö Redhawks Frederik Storm är på väg att utnyttja sin fulla potential. I åratal har jag tjatat om att insatserna är av högsta karat – i tre-fyra byten per match. Pling! Nu har den danske forwarden utökat den dosen och bjuder på godis betydligt mer frekvent.
Det ger förstås avtryck i statistiken. 28-åringen kan vara på väg mot det stora SHL-genombrottet. Frederik Storm har stått för 24 poäng gånger två under sin SHL-tid. Nu har han producerat sexton poäng (6+10) på fjorton matcher. Han leder den interna poängligan och är åtta i den totala.
Frederik Storm kom till Redhawks 2012. Skridskoåkningen, fantasin och klubbtekniken har hela tiden funnits där.
Men varför det stora språnget nu? En sak har etsat sig fast. Tränaren Peter Andersson sa tidigt efter sitt tillträde att Storm skulle få utrymme. Med kreativ frihet och mer självförtroende har Storm under hösten varit Redhawks bäste forward. Och en av de mest underhållande i SHL. Tycker även att vi kan skönja en starkare Frederik Storm, han kan accelerera mer och når toppfart fler gånger.
32-årige Jens Olsson har en kropp som är byggd för att spela hockey. Länge. Under den allsvenska tiden kunde den skridskostarke backen dominera isen. Första riktiga SHL-säsongen med Malmö Redhawks gav -18 i plusminusstatistiken, men 22 poäng (9+13).
Förra säsongen skar han ned på minusstatistiken, men hamnade ändå på -8 och poängen landade på tolv (1+11). Han följde upp med ett offensivt starkt slutspel: sju poäng (1+6) på tretton matcher, men likväl -5 i plusminusstatistiken.
Under hösten har Jens Olsson stått för åtta poäng (4+4) på sjutton matcher, har en nolla i utvisningskolumnen(!) och är +4. Han snittar 21.14 minuter per match och framstår som backklippan nummer 1 i Redhawks.
Varför lyckas han öka produktionen och skära bort baklängesmålen? Ett defensiven-först-tänk har gynnat Jens Olsson. Även gamla cirkushästar kan lära sig nya konster. Tidigare var Olssons dilemma svårighetsgraden, när allt stämde minskade han på marginalerna och gjorde det ännu svårare, vilket kunde straffa sig. Nu är det bortskuret ur repertoaren.
Jens Olssons kapacitet för att logga många minuter kommer väl till pass med backkollegan Erik Andersson på skadelistan och den senaste inskrivningen Niklas Arell. Är det långvariga skador på båda ligger det förstås nära till hands att Malte Setkov kallas tillbaka från Pantern, men runt jul lär han vara borta på grund av JVM med Danmark. Det kan öppna dörren för andra unga spelare: exempelvis 98:an Axel Björklund, som på sistone tränat med A-laget.
Känslan är ändå att Redhawks kan behöva en extern förstärkning, åtminstone några veckor. Visst, finns det backar som Johan Ivarsson och Andreas Söderberg i Pantern. Men jag misstänker att Kirsebergsklubben vill behålla dem för att hänga på i toppstriden av allsvenskan.
Läs alla artiklar om: SHL 2017/18: Redhawks–Brynäs
Gå till toppen