Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Musikbranschens kvinnor ryter ifrån

Metoo-uppropet fortsätter. Nu går 1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen samman i ett upprop och vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter. På listan samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

Nästan 2|000 kvinnor i den svenska musikbranschen ställer sig bakom uppropet. På listan samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, Eva Dahlgren och Lill-Babs. Arkivbilder.Bild: TT
Uppropet går under parollen #närmusikentystnar och publiceras i Dagens Nyheter. Bland dem som skrivit under finns i stort sett hela Sveriges kvinnliga artistelit tillsammans med producenter, musiker, låtskrivare, dj:er, managers, tonsättare, tekniker och skivbolagsanställda.
Nu kräver de nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld i sin bransch.
"Makthavare inom musikbranschen – det är ert ansvar att se till att ingen blir sexuellt utsatt på arbetsplatsen och ni har misslyckats."
I texten publiceras även flera anonyma berättelser om sexuella övergrepp. Enligt uppropet är det bara några av de hundratals vittnesmål man har samlat in.
"När man blir våldtagen av en duktig manlig musiker förlorar man många vänner. 'Det var fel, det han gjorde. Men han är en tillgång i musikbranschen så jag vill inte klippa några band. Jag hoppas du kan förstå och respektera det.' Ett exempel på vad vänner sagt till mig i samband med att jag berättat vad som hänt", lyder ett av vittnesmålen.
"Som 12–13-årig gitarrnörd brukade jag gå och spela på olika bluesjam men blev så tafsad på av fulla gubbar att jag fick lägga ner helt. Det var som att bli attackerad från alla håll. Blev jazzgitarrist något år senare men det hjälpte tyvärr inte alls! Har inte tänkt så mycket på just detta sen dess, men blir nästan fascinerad så här i efterhand av att så pass många gubbar kunde tycka att det var hett att klämma på ett litet förpubertalt barn!", lyder ett annat.
Initiativet kommer efter att hundratals kvinnliga skådespelare gick samman i uppropet #tystnadtagning förra veckan och vittnade om övergrepp i film- och teatervärlden. Sedan dess har även tusentals juristkvinnor sagt ifrån i uppropet #medvilkenrätt.
Gå till toppen