Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya gymnasiet tjuvstartar redan nästa höst

Det nya Hedda Andersson-gymnasiet ska inte börja byggas förrän 2019. Men redan nästa höst, 2018, tjuvstartar skolan med två program.

Svaneskolan ska rivas och bereda plats för det nya Hedda Andersson-gymnasietBild: Sandra Henningsson
I våras beslutade kommunstyrelsen att Svaneskolan ska rivas och ge plats för en ny kommunal gymnasieskola för drygt 2 000 elever. Enligt planerna ska det nya gymnasiet stå helt klart 2022. Svaneskolans grundskola ska istället flytta till Parkskolan, mitt emot Stadsparken.
Läs också Kommunstyrelsen: Svaneskolan blir gymnasium, Parkskolan högstadium
Från början var tanken att starta gymnasieverksamhet i provisoriska lokaler 2019, så att den första elevkullen kan ta studenten och springa ut från den färdigbyggda skolan 2022.
Men det hårda söktrycket på Lunds gymnasier har fått utbildningsnämnden att tidigarelägga starten med ett år. Enligt vice ordförande Stig Svensson (S) behövs 300 nya gymnasieplatser redan i höst och de går inte att få in i de befintliga gymnasieskolorna.
- Vi trodde vi kunde få plats på Katte och Polhem, men på Katte ska man bygga om matsalen, så det går inte att få in så många fler där. Och inte heller på Polhem finns plats för alla, säger han.
Det innebär att Hedda Andersson-gymnasiet, som den nya skolan ska heta, finns med som ett sökalternativ redan vid gymnasieantagningen i vinter och att de första eleverna börjar hösten 2018.
Totalt handlar det om cirka 180 platser på ekonomi- och teknikprogrammet. Sedan är planen att ta in ungefär lika många nya elever för varje år som går fram till att skolan är helt klar.
De övriga 120 platser som behövs nästa år räknar Stig Svensson med att man får in i de befintliga kommunala gymnasieskolorna.
- Jag tror att vi kan knö in en och annan klass där så att alla får plats, säger han. Men det blir väldigt snärjigt nu att få klart allt till i vinter när ansökningsperioden börjar.
Rent fysiskt ska undervisningen i huvudsak bedrivas i de baracker vid Svaneskolan där den internationella skolan ISLK idag håller till. De blir tomma redan i december när ISLK flyttar till Östervångsskolan. En viss samverkan med andra skolor kan dock bli aktuell, enligt Malin Dahlgren, tillförordnad rektor för Hedda Andersson-gymnasiet från och med januari.
– Utgångspunkten är att vi har undervisningen i de paviljongerna, men kanske behöver vi samarbeta med andra för att få tillgång till bibliotek och andra lokaler så att det blir bra för eleverna.
Förutom att inventera lokalbehovet består hennes arbete nu av allt från att informera och få administrativa system och utrustning på plats till att rekrytera ett tiotal lärare.
Första ansökningsrundan till gymnasiet öppnar efter jul och stänger den 15 februari. En andra omvalsperiod har öppet mellan 25 april och 15 maj.
– Ambitionen är att vi ska ha så mycket klart så att eleverna vet vad de söker redan i första omgången, säger Malin Dahlgren. Sedan hoppas vi kunna visa upp lite mer av skolan till omvalsomgången.
Gå till toppen