Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rikard Wolff – en folkkär artist växer fram

Änglagård, fransk chanson och årets julkalender. Rikard Wolff, vars karriär som omfattar både teater och musik, blev med tiden en av landets mest folkkära artister. Här är ett urval av milstolparna i hans yrkesliv.

Artisten Rikard Wolff. Arkivbild.Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Från början...

1984–1987 studerar Wolff vid Teaterhögskolan i Malmö.
1988: filmdebuterar i Suzanne Ostens "Livsfarlig film".

Ses av en bredare publik

1990: I rollen som poeten Paul Andersson i Birgitta Stenberg-tv-serie Apelsinmannen syns Wolff för en bredare publik.

Teaterlivet

Wolff spelar i en rad uppsättningar på teatrar i landet, till exempel I väntan på Godot år 1990 på Dramaten och i Shakespeares Richard III på Riksteatern år 2006.

Zac med folket

1992: Som Zac i "Änglagård"-filmerna får Wolff sitt stora genombrott.

Filmlivet

Under 1990-talet och 2000-talet deltar Wolff i en rad svenska filmer: Så vit som en snö, Jönssonligan, Gossip, Angel, Änglagård-filmerna och En underbar jävla jul, för att nämna några.

Grammisen

2001 får han en Grammis för albumet Min allra största kärlek. Wolff tolkar ett antal låtar från den franska sångerskan Monique Serf (alias Barbara).

Boken

2011 ger Wolff ut sin självbiografi Rikitikitavi.

Melodifestivalen

2013: Wolff medverkar i Melodifestivalen med bidraget "En förlorad sommar".

Frankrike hedrar Wolff

2013 hedras Wolff för sitt stora engagemang för fransk musik och kultur utnämnts av Frankrikes president, François Hollande, till Riddare av Franska Hederslegionen.

Julkalender

Julen 2017: I årets julkalender "Jakten på tidskristallen", som bygger på Erika Wallins fantasytriologi "Speglarnas hemlighet", förkroppsligas Ondskan av Rikard Wolff.
Hösten 2017: I den nya säsongen av "Fångarna på fortet" tar Rikard Wolff över efter Börje Ahlstedt och hans rollfigur kallas "Le Wolff".
Gå till toppen