Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Roboten Atlas gör parkour och bakåtvolter – och landar på fötterna

Kanske har du tidigare sett det virala Youtube-klippet där robotföretaget Boston Dynamics knuffar omkull roboten Atlas för att visa hur han reser sig upp och återfår balansen. Nu är Atlas tillbaka. I ett nytt klipp syns roboten göra en bakåtvolt – och landa på fötterna.

Bild: Boston Dynamics Skärmdump/Boston Dynamics
Tiden när robotar var synonymt med dålig balans och ständiga fall är förbi, i alla fall om man ska tro USA-baserade robottillverkarna Boston Dynamics.
Det är de som tillverkar den humanoida roboten Atlas. Filmklippet där Atlas knuffas omkull av en av företagets anställda, för att visa robotens balansförmåga, har setts av över 24 miljoner människor sedan februari 2016.
Atlas är 1,5 meter lång, väger 75 kilo och drivs på batteri. Nu gör den uppmärksammade roboten comeback. I en nypublicerad video på Boston Dynamics Youtube-konto syns Atlas hoppa mellan plattformar som en parkourutövare – och avsluta det hela med en bakåtvolt.
I kommentarerna på sociala medier syns både imponerade utrop, domedagsprofetior om robotrevolution och skämt om populära robotfilmer.
Företaget Boston Dynamics ligger även bakom robothunden SpotMini som blev känd tack vare ett filmklipp från 2016. Scenen där roboten halkar på bananskal blev ett återkommande skämt i sociala medier.
För ett par dagar sedan presenterades även en uppdatering av SpotMini där den utskrattade robothunden har fått ny gul färg och slankare design. Om den även lärt sig undvika hala bananskal återstår att se.
Boston Dynamics tycks dessutom ha förstått att många gillar att skratta åt robotar som misslyckas. I slutet av den nya videon med Atlas syns roboten misslyckas med landningen efter en bakåtvolt – och falla på ansiktet.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen