Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Keystone-beslut skuggas av oljeläcka

Bara några dagar efter en läcka på 800 000 liter olja i grannstaten South Dakota ska Nebraska fatta ett av de sista besluten om huruvida den omstridda oljeledningen Keystone ska få byggas ut.

Ett flygfoto av oljeläckan från rörledningen Keystone i South Dakota.Bild: AP/TT
Läckan upptäcktes i torsdags i ett glesbefolkat område i South Dakota. Enligt den kanadensiska energijätten Trans Canada Corp, som äger ledningen, har oljan inte nått vattentäkter och utgör inget hot mot folkhälsan. Rörledningen är avstängd och 75 personer har skickats till området för att arbeta med läckaget.
Men det inträffade ger vatten på kvarn till de kritiker som anser att den planerade utbyggnaden, Keystone XL, utgör ett allvarligt hot mot miljön. Nebraskas delstatsmyndighet ska på måndag fatta beslut om den utvidgade ledning som Trans Canada Corp vill dra genom delstaten, det sista som krävs för att bygget ska bli verklighet. En företrädare för Nebraska säger dock att beslutet ska fattas mot bakgrund av den utredning som gjorts i frågan, att oljeläckaget inte spelar in.
USA:s president Donald Trump godkände bygget i våras, trots massivt motstånd från miljöorganisationer, men energijätten är tvungen att skaffa delstatstillstånd på egen hand.
Keystone XL ska utöka kapaciteten för oljetransporter från framställning ur tjärsand i Alberta i Kanada till raffinaderier vid Mexikanska golfen. Den är tänkt att transportera 830 000 fat olja per dag. Miljöorganisationer har understrukit att utvinning ur tjärsand är en av de mest miljöfarliga metoder som finns.
Läs mer: Klartecken för omstridd ledning
Gå till toppen