Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Utställning: att se in kroppen utan att skära

Röntga en kompis, lär dig om amputerade läkarfingrar och röntgensäkra underkläder. På söndag öppnar Livets Museum utställningen "Att se in i kroppen".

Museibesökaren Can Arun får assistans av intendent Mats Engström och Irene Jakobsson när han blir "röntgad". Installationen "Röntga din kompis" är en interaktiv digital del av utställningen men helt fri från riktiga röntgenstrålar.
Möjligheten att kunna se in i människokroppen utan att först behöva öppna den med skalpell revolutionerade läkekonsten.
Men när Wilhelm Röntgen 1896 upptäckte tekniken — en strålning som tränger igenom kroppens vävnader och reflekterar en bild på en fluorescerande skärm — hamnade den inte bara i händerna på läkare.
En av de första röntgenapparaterna i Norden ägdes av den danska tivolidirektören Ole Olsen. Tekniken var en kassako inom underhållningsbranschen. Mot betalning provade privatpersoner att röntga sin väska, en död groda eller sin egen kropp.
— Folk tyckte det var otroligt spännande, säger Mats Engström, intendent på Kulturen i Lund och en av de ansvariga för utställningen.
— I skoaffärer använde man röntgen för att prova ut rätt skostorlek, säger Irene Jakobsson, läkare och guide på museet.
På ena sidan en skärm stod patienten och på den andra såg läkaren röntgenbilder i realtid. Intendent Mats Engström och Irene Jakobsson, läkare och guide, berättar hur det går till.
Utställningen behandlar även ultraljudet från 1950-talet och den strålningsfria magnetiska resonanstomografin (MR) från 1970-talet. Men främst tillägnas den röntgenrevolutionen.
Anekdoterna från pionjärtiden handlar ofta om mytbildning och skvaller. Handlare profiterade på oron för ny teknik — röntgensäkra underkläder såldes och förbud mot röntgenteknik i teaterkikare infördes, trots att sådan teknik aldrig var möjlig.
— Det visar att folk inte hade koll på hur tekniken fungerade och att man var rädd att den innebar slutet för privatlivet, säger Mats Engström.
I dag används röntgentekniken sparsamt på patienter och sjukhuspersonal håller behörigt säkerhetsavstånd. Att strålningen är cancerframkallande blev för många av pionjärerna en dyrköpt lärdom.
— För varje patient kontrollerade läkarna strålningens styrka med sin egen hand. På läkarkonferenser kunde man se en samling gubbar med amputerade fingrar och händer, säger Mats Engström.
Utställningen avslutas med "Röntga din kompis", en interaktiv upplevelse, helt i direktör Ole Olsens anda. Både revben och ryggrad syns när sexårige Can Arun ställer sig för att bli "röntgad" bakom den digitala skärmen.
– Det är ju fantastiskt, utbrister han.
Läkaren Irene Jakobsson visar varför en vanlig slätröntgen inte alltid visar en bruten led. ”Även för att se en vanlig skelettskada behöver man röntga i olika vinklar", säger hon.
Ett tidigt röntgenrör är ett av utställningsobjekten.
Gå till toppen