Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mugabe överraskar – vägrar avgå

In i det sista klamrar sig Zimbabwes president Robert Mugabe kvar vid makten. I ett andra försök till förhandlingar försökte militären få honom att avgå, men Mugabe stannar kvar.

Besvikna zimbabwier ser president Robert Mugabes direktsända tal till nationen. Hans aviserade avgång uteblev dock.Bild: Ben Curtis/AP/TT
– Vi kan inte låta oss ledas av bitterhet eller hämndbegär, säger 93-årige Mugabe i ett direktsänt tal till nationen.
Inför talet hade internationella medier rapporterat att han väntades avgå, med hänvisning till källor med insyn i förhandlingarna. Men den 93-årige presidenten visar inga tecken på att böja sig för trycket från folket, partiet och militären.
Händelserna under veckan är inte ett hot mot hans auktoritet som statsöverhuvud, förklarar Robert Mugabe. Han är medveten om oron som medborgarna har visat, men säger att han kommer att leda Zanu-PF under kongressen i december.
– Vårt folk behöver fred, säkerhet och lag och ordning, säger Mugabe.
Beskedet kommer timmar efter att det styrande partiet Zanu-PF under ett extrainsatt möte beslutade att sparka Mugabe som partiledare. Om Mugabe inte frivilligt avgick inom ett dygn hotade partiet med att inleda en riksrättsprocess mot honom.
Thoko Matshe, zimbabwisk kvinnorättsaktivist och lokalanställd av Palmecentret, säger att talet kommer från en man som fortfarande tror att han är partiledare.
– Vi sitter här och tror att vi ska höra honom säga att han avgår. Jag tror folk är förvirrade och besvikna just nu. Några kanske till och med är rädda att han kommer bli kvar, säger hon till TT.
Thoko Matshe framhåller samtidigt att det framför allt handlar om en intern strid som pågår inom Zanu-PF. Det går inte att spekulera eftersom ingen utan insyn i partiet kan veta vad som egentligen sker.
– De vill försöka få tillbaka sitt parti som de känner att någon annan är på väg att ta ifrån dem. De får stöd av militären, som ändå är en del av partiet. För zimbabwier är det enda som räknas möjligheten att få bort Mugabe, eftersom det känns som att han är oövervinnlig, säger Thoko Matshe.
En dag efter att enorma folkmassor gav sig ut på Harare gator för att under fredliga protester kräva Mugabes avgång stod medlemmar av Zanu-PF-partiets centralkommitté och jublade och sjöng när Mugabes avsked offentliggjordes.
Fastklamrad vid sin egentligen maktlösa post förhandlade Mugabe sin avgång med armébefälhavaren, som dagar tidigare placerat honom i husarrest. Världens äldsta statsöverhuvud har på några få dagar isolerats alltmer i sitt överdådiga residens, med allierade som försvunnit, arresterats, eller som i fallet med hans fru, uteslutits ur regeringspartiet.
Victor Matemadanda, generalsekreteraren för den mäktiga veteranorganisationen ZWVA, säger till AP att han känner sig förrådd.
– Han spelar ett spel mot Zimbabwes folk. Han går med på att avgå och sen leker han med oss i sista sekund.
Riksrättsprocessen mot Mugabe kommer att inledas som aviserat, säger krigsveteranledaren Chris Mutsvangwa till Reuters efter Mugabes tal. Han manar också till nya protester mot Mugabe i Harare på onsdag.
– Presidenten är borta. Länge leve den nya presidenten, utropade Chris Mutsvangwa tidigare när Zanu-PF beslutat att peta Mugabe och föra fram Emmerson Mnangagwa som sin kandidat till presidentposten i kommande val, enligt Reuters.
Fakta

Zimbabwe

Enligt grundlagen ska Zimbabwe vara en demokratisk republik med flerpartisystem, och förutom det styrande partiet Zanu-PF finns oppositionspartiet Rörelsen för Demokratisk förändring (MDC) som är sprunget ur landets fackföreningsrörelse och civilsamhället. MDC är numera splittrat.

I praktiken har Zimbabwe dock till stor del fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans Zanu-PF, som har styrt sedan självständigheten 1980.

När Mugabe tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Robert Mugabe är 93 år. Han är gift med Grace Mugabe, som är 41 år yngre.

Källa: Landguiden

Gå till toppen