Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Den 20 november är minnesdag för alla transpersoner som dött

Trandgender day of remembrance infaller samma datum varje år, den 20 november, för att uppmärksamma transpersoners situation runt om i världen.
– Även om det är bra i Sverige så kan det bli bättre, säger RFSL Malmös ordförande Monica Collins.

Monica Collins, ordförande för RFSL Malmö.Bild: Julia Lindemalm
Glåpord, misshandel men också mord och självmord. Så ser vardagen ut för många transpersoner i Sverige i dag, en verklighet som kommer belysas på flera håll i landet på Transgender day of remembrance.
– Det här är för att uppmärksamma att det finns problem för transpersoner. Alla har inte lika rättigheter i världen och i Sverige. Även transpersoner ska få nyttja alla tjänster som finns, som vård och polis, säger Monica Collins.
Alla har inte lika rättigheter i världen och i Sverige.
Transgender day of remembrance har varit årligt återkommande sedan 1999 då den startades av den amerikanska transkvinnan Gwendolyn Ann Smith. I Malmö blir det i år ordkonst och paneldiskussion på Scandic Triangeln och senare en ljusceremoni på Triangeltorget för att minnas de transpersoner som mist sitt liv under året.
Läs också Mikael Karlsson hittade sitt uttryck i kjol
– Forskning visar att många transpersoner mår jättedåligt och det har tillsatts en statlig utredning för att se över och förbättra förutsättningar för transpersoner i Sverige. En av de som jobbat med utredningen kommer till Scandic och berättar om den, säger Monica Collins.
Fakta

Transgender day of remembrance

Så här uppmärksammas dagen i Skåne. RFSL Malmö ordnar:

*Spoken Word/Panelsamtal på Scandic Triangeln klockan 18.00-19.30.

*Ljusceremoni på Triangeltorget klockan 19.30-20.00.

Fakta

Begreppslista

Transperson: En person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön en har fått tilldelat vid födseln.

Transsexuell: Transsexuell, eller transsexualism, är en medicinsk diagnos som i Sverige i dag är en förutsättning för att få tillgång till nytt juridiskt kön och underlivskirurgi. En person kan bara få diagnosen transsexuell under eget medgivande.

Transvestit: En person som klär sig i eller använder sig av andra attribut som traditionellt används av män respektive kvinnor.

Transfobi: En ideologi, uppfattning eller värdering som ger uttryck för en starkt negativ syn på transpersoner eller personer vars könsuttryck bryter mot normen. Transfobi överlappar ofta homofobi.

Ickebinär: En person som identifierar sig som mellan, bortom eller med båda könskategorierna kvinna/man kan kalla sig ickebinär.

Hen/den: Könsneutrala pronomen som främst används om personer som varken identifierar sig som kvinnor eller män

Källa: RFSL.se

Gå till toppen