Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskare varnar: Flera stora jordbävningar att vänta 2018

Forskare varnar för att antalet kraftiga jordbävningar runt om i världen kan öka nästa år på grund av att vi just nu befinner oss i en period med långsammare jordrotation, skriver The Guardian.

Arkivbild. Jordbävning i Italien 2016.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Forskarna tror att en förändring i jordens rotation kan sätta igång seismisk aktivitet, framförallt i tätbefolkade tropiska regioner.
Det är de amerikanske forskarna Roger Bilham från University of Colorado och Rebecca Bendick från University of Montana som påpekat sammanhanget mellan jordens rotation och seismisk aktivitet. De menar att även om variationerna i rotationen är små, de förändrar bara längden på ett dygn med en millisekund, så kan det ändå påverka underjordisk aktivitet.
Genom att studera skalv med magnituden sju eller högre sedan år 1900 har de hittat sammanlagt fem perioder där det förekommit betydligt fler skalv än andra tider.
”Under dessa perioder har det varit mellan 25 och 30 intensiva jordbävningar per år, övrig tid har det i genomsnitt varit runt 15 skalv per år”, säger Roger Bilham enligt The Guardian.
Bilham och Bendick upptäckte att det ökade antalet jordskalv kom efter fem år med en långsammare rotation.
– Det är mycket tydligt. Jorden ger oss fem år att förbereda oss på framtida jordskalv, säger Roger Bilham.
Enligt forskarna har jordens rotation gått långsammare de senaste fyra åren. Vilket enligt deras beräkningar gör att vi nästa år kan få se en ökning i antalet kraftiga skalv.
– Vi har haft det enkelt i år. Hittills har vi bara haft sex stora skalv. Vi kan lätt få 20 per år med start från 2018.
Gå till toppen