Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Storsatsning i Malmö – skånsk variant av Junibacken öppnar på Mobilia

Ett sagokulturhus för barn med utställningar om Alfons Åberg, Pettsson & Findus, Lasse-Majas detektivbyrå och Mumin. En teater som spelar flera föreställningar om dagen, men också bokhandel och kafé. På måndagen presenterade Junibacken-grundaren Staffan Götestam planerna på en stor barnkulturhussatsning på Mobilia i Malmö.

Skiss av "Funnys äventyr"Bild: Björn Ollner
1996 invigdes upplevelsehuset Junibacken på Djurgården i Stockholm med fokus på barnlitteratur. Grundaren Staffan Götestam har byggt det huset kring Astrid Lindgrens historier och det har blivit en gigantisk succé med över 7 miljoner besökare.
Nu vill han skapa något liknande, men i Malmö. År 2020 invigs barnkulturhuset Funnys Äventyr i det nya Torghuset som byggs på Mobilia.
Där ska Funnys Äventyr dela hus med Nordisk Films nya biograf och butikslokaler och bostäder.
– Allt måste ju inte ligga i Stockholm. Jag pratade med min gamla vän Julius Malmström (Nöjesteatern i Malmö) och vi började diskutera varför något sådant här inte finns i Malmö. Malmö är ju en region på sådan frammarsch, nära kontinenten och jag tänker mig detta som en destination för turism, säger Staffan Götestam.
Staffan Götestam vid presskonferensen på Mobilia på måndagen.Bild: Peter Frennesson
Är detta ett skånskt Junibacken?
– Jag vill inte kalla det för det. Funnys Äventyr har en egen identitet, men inspirationen kommer från Junibacken och är såklart en variant av det, säger Staffan Götestam.
Efter möten med Malmö stad så hamnade man i samtal med Mobilias ägare Atrium Ljungberg.
– Vi blev emottagna med öppna armar, positiv inställning och glädje, berättar Staffan Götestam.
Funnys äventyr ska ligga i det hus som nu byggs på Mobilias torg.Bild: Atrium Ljungberg
Planen är att det nya Torghuset som byggs på Mobilias torg ska vara på tre våningar. På översta våningen ska den nya biografen finnas på 2500 kvadratmeter. På bottenplan blir det mest butiker, men även entréer till bio och Funnys Äventyr. Barnkulturhuset kommer att ha en entré på 300 meter i markplan och sen 3000 kvadratmeter på andra våningen.
Där kommer man, precis som på Junibacken, att mötas av en stor bokhandel och interaktiva utställningar som bygger kring olika sagokaraktärer. De har redan fått muntliga löften från författarna till Lasse-Majas detektivbyrå, Alfons Åberg, Mumintrollet och Pettsson och Findus.
– På lekland så släpper man in barnen bakom ett staket och så sitter de vuxna där med en laptop. Här ska de vuxna vara med. Det är en familjeupplevelse, säger Staffan Götestam.
På Funnys Äventyr kommer man även att kunna åka Sagokarusellen med humlan Djojj. På Junibacken finns det ett sagotåg.
– Men ett tåg är väldigt kostsamt, här satsar vi på en karusell där man ska färdas genom olika sagomiljöer och man kan välja olika språk, säger Staffan Götestam.
Skiss av bokhandeln på "Funnys äventyr".Bild: Björn Ollner
Det blir även ett kafé med trädgårdstema.
– Det ska heta Funnys trädgårdskafé och där vill vi skapa en vacker sommarmiljö där man sitter på flugsvampar och stubbar och lyssnar på fågelkvitter. Precis som på Junibacken så kommer vi att jobba med ekologiska varor. Det blir ingen Coca-cola, utan vi ska ha en egen identitet kring matfilosofin, säger Staffan Götestam.
Funnys äventyr är en bokserie som Staffan Götestam själv gav ut för några år sedan och när arbetet med det nya barnkulturhuset drog igång så insåg han att Funny kunde fungera som en bra ciceron i huset.
– Funny blir figuren som lotsar oss in i äventyret. För det ska vara ett äventyr att läsa.
Vad ligger bakom satsningen på barnböcker?
– Jag har fyra barn och tre barnbarn och jag har sett vad boken betyder. Om man inte kan läsa eller har ett språk så får man en sämre chans att ta sig in i samhället. Alla måste få samma chans att lära sig läsa och lära, säger Staffan Götestam.
Ett antal nya arbetstillfällen betyder det såklart också. På Junibacken jobbar idag ett fyrtiotal, men Staffan Götestam vågar ännu inte säga hur många det blir i Malmö.
– Vi kommer att anställa folk som kan göra många olika saker. Ibland spela teater, ibland riva biljetter och ibland jobba i kaféet.
Hur ska det finansieras?
– Vi kan inte presentera det än. Allt är inte klart.
Så det är inte finansierat ännu?
– Till en god del jo, men det är en bit kvar, säger Staffan Götestam.
Vad väntar nu?
– Vi ska lösa frågan om finansiering och sen väntar ett utvecklingsarbete. Junibacken byggde vi ju i en gammal minsveparhall. Här får vi vara med från början när huset byggs.
Så du kommer att vara mycket i Malmö framöver?
– Ja, jag får nog skaffa klippkort.
S-kommunalrådet Rose-Marie Carlsson var på plats och välkomnar satsningen.
– Det är ett väldigt positivt initiativ som stärker Malmö som evenemangsstad och skapar fler arbetstillfällen. Vi är väldigt glada att ni väljer att etablera er i Malmö, säger Rose-Marie Carlsson.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen