Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tiominuterstrafik till Danmark åter i december

I december ska tågen över Öresund åter gå var tionde minut i rusningstid. Under våren blir det möjligt att köpa biljett till Danmark i Skånetrafikens app. När de nya dubbeldäckartågen börjar gå 2020 blir slutstationen Østerport i Köpenhamn.

I december återgår tågen över Öresund till samma turtäthet som före id-kontrollerna.Bild: Johan Nilsson / TT
Det var några av nyheterna när Skånetrafiken presenterade sina budgetsatsningar för 2018.
Öresundstågen glesades ut till tjugominuterstrafik i januari 2016, när id-kontrollerna på Kastrups flygplats infördes. Kontrollerna avskaffades nu i maj, och i september sattes ett par extra tåg in morgon och eftermiddag.
– Nu i december blir det full tiominuterstrafik under rusningstid, som det var före id-kontrollerna, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.
Enligt honom fungerar gränskontrollerna i Hyllie nu som det är tänkt, så att Öresundstrafiken kan gå tätare igen.
Tågen från Sverige kommer inom ett par år att få slutstation Østerport i Köpenhamn, istället för Helsingør som idag. Det sker stegvis i takt med att de nya dubbeldäckartåg som Skånetrafiken ska köpa in börjar ersätta Öresundstågen. Den första dubbeldäckaren börjar gå 2020.
Både från danskt och svenskt håll har det kommit kritik mot att Öresundstågen går hela vägen till Helsingør. Danska pendlare norr om Köpenhamn surar för att de drabbas av förseningar från Sverige, den svenska trafiken sinkas av tiotalet stopp på den korta danska sträckan.
Nu är Skånetrafiken och danska trafikministeriet överens om att bryta av slingan. Svenskar som vill åka tåg till exempelvis Louisiana får byta på Østerport, eller ta vägen över Helsingborg.
– Det är ändå bara tre procent av tågresenärerna från Sverige som fortsätter sin resa efter Köpenhamn, säger Linus Eriksson.
En tredje nyhet som berör Öresundstrafiken är att det från våren 2018 blir möjligt att köpa biljett till och från Danmark i Skånetrafikens app, något som har varit väldigt efterfrågat.
Gå till toppen