Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Trump terrorstämplar Nordkorea

USA:s president Donald Trump tänker placera Nordkorea på det amerikanska utrikesdepartementets lista över länder som ägnar sig åt statsterrorism.

USA:s president Donald Trump återinför Nordkorea på listan över länder som ägnar sig åt statsterrorism. Arkivbild.Bild: Evan Vucci/AP
I ett tal på måndagen meddelade presidenten att ytterligare straff nu kan åläggas Nordkorea Det är en åtgärd som borde ha genomförts för länge sedan, anser Trump och säger att det nu är en del av USA:s kampanj att sätta "maximal press" på Nordkorea.
– Det skulle ha hänt för länge sedan. Det skulle ha skett för flera år sedan, konstaterar Trump i samband med öppnandet av ett regeringssammanträdde i Vita huset och fortsätter:
– Förutom att hota att förstöra världen i ett kärnvapenkrig, har Nordkorea upprepade gånger stött internationell terrorism, inklusive mord på utländsk mark.
USA betraktar mordet på den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns halvbror på en flygplats i Malaysia i februari som en terrorhandling.
Frågan har dock diskuterats i månader inom administrationen. Tjänstemän på utrikesdepartementet har argumenterat att Nordkorea inte fyllt alla juridiska krav för att placeras på listan.
Nordkorea återinförs därmed på listan som innehåller länder som Iran, Sudan och Syrien. Landet togs 2008 bort i ett försöka rädda avtalet som skulle stoppa landets utveckling av kärnvapen.
Läs alla artiklar om: Ordkriget mellan Nordkorea och USA
Gå till toppen